Lommedalsveien

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Lommedalsveien (Bærum))
Hopp til navigering Hopp til søk
Lommedalsveien 175: eiendommen Kastet.
Foto: Pål Giørtz (2017).
Lommedalsveien sett mot Bærums Verk. I venstre bildekant, nr. 180, arbeidsboligen Island, den to etasjes murbygningen er nr. 182, småskolen fra 1900, fra 1936 Bærums Verk Handelsforening, den 1 ½ etasjes trebygningen er nr. 184, oppført på tomten til den tidligere storskolen fra 1881, etter at denne brant ned, på den andre siden av veien, til høyre i bildet er nr. 189, arbeiderboligen Stortinget. Jordet i forkant av bildet heter Kristiansjordet og er fortsatt i drift.
Foto: R. Andersen/Nasjonalbiblioteket (1956).
Nr 182 (t.v.), småskolen og 184, storskolen på Bærums Verk.

Lommedalsveien i Bærum går fra E16 Ringeriksveien sør for åmøtet mellom Isielva og Lomma, går nordover på sørøstsiden av Lomma, i bro over Brynsveien, ny bro over Lomma sør for Glittredammen. Videre nordover over Lomma igjen ved Danielsbrua, sør for Bærums Verk. Deretter øst for handelssenteret til møtet med Gamle Ringeriksvei. Krysser Lomma igjen over Vigfossen og fortsetter langs vestsiden av elven forbi Mølladammen skole (nr. 239), passerer bussgarasjene og videre nordover forbi golfbanen ved Johnsrud, krysser elven for fjerde gang ved Guriby og ender ved krysset Byveien/Vensåsveien.

Tidligere var det mange mindre virksomheter langs veien, som meieriet og handelsforeningen i krysset med Skollerudveien. Veien ble anlagt 1873–75 og fikk navn etter Lommedalen i 1927. Den gang fulgte den i hovedtrekk traseen til nåværende Gamle Lommedalsvei og Vertshusveien. Parsellen mellom Ringeriksveien E16 og Gamle Lommedalsvei ble anlagt i slutten av 1980-årene.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Lommedalsveien er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.