Lyder Borthen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lege Dr.med Lyder Borthen.
Foto: Ukjent, hentet fra Kobro (1908): Norges læger 1800-1908

Lyder Borthen (født 4. mai 1849 i Trondheim, død 1924) var øyelege, bosatt i Trondheim. Han var sønn av proprietær Johan Jørgen Borthen (1783-1851) og Anna Margrethe, født Brodtkorp (1809-1896), og var gift med Hedvig Margrethe, født Bachke (f. 1860).

Lyder Must Borthen tok medisinsk embetseksamen i 1875 og ble dr. med. i 1885. Fra 1876 etablerte han seg i Trondheim, og virket nesten utelukkende som øyelege. Fra 1889 konsentrerte han seg om øyeforandringer ved spedalskhet og utga i den forbindelse fotografier av personer som var rammet av sykdommen.

Han stiftet selskapet for Trondhjem bys vel, og var dets formann gjennom 25 år. Han deltok i opprettelsen av det Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum så vel som Trøndelagens Skogselskap og Trondhjems Turistforening. I en årrekke var han formann i Kunstforeningens direksjon. Han stiftet den praktisk-estetiske forening U.C.D.(Utile Cum Dulci) i Trondhjem hvor han var formann siden stiftelsen. Det var denne foreningen som stiftet Turistforeningen. Som formann i komiteen for Trondhjems 900-års jubileum i 1897 nedla han et stort og fortjenestefylt arbeide og var initiativtaker til dette gjennom U.C.D. I 1891 stiftet han "Begravelseskassen for norske læger" hvor han også var formann i mange år. Han var medlem av Videnskapsselskapet i Kristiania og av flere utenlandske videnskapelige intstitusjoner.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Lyder Borthen er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!