Lyder Kvantoland

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Anleggsarbeid på Polarbanen i Sørfold, ukjent år.
Foto: Lyder Kvantoland

Lyder Ellingsen Kvantoland (født 28. juli 1893Kvantoland i Sørfold, død 10. januar 1972) var fotograf, og også aktiv som folkeminnegransker, lokalhistoriker og skribent i avisa Nordlandsposten.

Kvantoland rodde fiske som ungdom, men fikk tuberkulose, og begynte å fotografere i 1924 under et opphold på Røvik pleiehjem i Fauske. De første bildene tok han i 6x9-format. Fra 1927 arbeidet han som fotograf på heltid. Det året anskaffet han seg apparat for plater, og de mest verdifulle bildene etter ham finnes på glassplater i 13x18 og 18x24. Kvaliteten blir etter hvert god, og det er tydelig at det ligger hardt arbeid bak resultatene. Han fikk noe opplæring av fotograf Helgesen i Bodø, men av hans notater går det frem at han har lært seg det meste selv ved prøving og feiling. I de to første årene 1924-1926 har han nok ikke vært bestemt på om fotograferingen skulle bli hans levevei.

Han tok bilder i hele Salten, men mest i hjemkommunen Sørfold. Mange av bildene hans er av brudepar, konfirmanter osv., men han tok også bilder av bygdene og naturen i distriktet, hverdagsliv og spesielle hendelser. Han har verdifulle motiver fra gamle Bodø, Rødøy, Hamarøy, Steigen, Saltdal, Fauske og Skjerstad i tillegg til bildene fra Sørfold. Han fotograferte også i Narvik i 1952 og i 1957.

Lyder Kvantolands bilder, ca. 12 000 negativer, eies i dag av Sørfold lokalhistorielag og er oppbevart hos Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana. Et utvalg av bildene hans er publisert på internett ved Nasjonalbibliotekets fotodatabase Galleri NOR.

Kvantoland var også en ivrig skribent for Nordlandsposten og andre blad og tidsskrifter, og han samlet artikler av mange slags innhold. Også hans artikler inngår i samlinga til Sørfold lokalhistorielag.

Litteratur og kilder

Andre eksterne lenker