Mariane Christine Balchen

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Mariane Balchen»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fotograf Mariane Christine Balchen
Foto: Ukjent - fra Stod i fortid og nutid
Atelieret på Finnmarka i Steinkjer
Foto: Steinkjerleksikonet

Mariane Christine Balchen (født i Lyngen kommune 17. april 1834, død i Steinkjer 3. juli 1896) var fotograf på Finnmarka i Steinkjer.

Mariane Balchen annonserte i Indhereds-Posten 13. august 1864.

Hun var datter av sogneprest Thomas von Westen Balchen og Mariane Christine Tandberg. Hun etablerte forretning i Steinkjer 1864, hvor hun bygget seg et lite enetasjers hus med bolig og atelier i Kongens gate 169 på Finnmarka. Året etter finner vi henne bosatt på adressa Kongens gate 91. Hun er oppført som ugift fotograf i folketellinga. I 1868 lot hun huset påbygge en etasje, og innredet der sitt atelier. I folketellinga 1875 finner vi henne fortsatt på samme adresse som ugift fotograf. Søstera Wilhelmine Balchen (f. 1843 i Stod) var kopist ved atelieret. Mora og ei annen søster bodde også der; her er moras navn oppgitt å være Caroline Balchen (f. 1809 på Kongsberg).

Hvor hun hadde fått sin fotografopplæring er uklart. Susanne Bonge skriver at hun var i lære hos Ludwik Szacinski De Ravicz i Kristiania.[1] Men hun skriver også at brødrene Szacinski ankom Norge i 1865, og uansett om de har kommet noe før kan det ikke ha vært tidlig nok til å lære opp Balchen.[2] Trolig gikk hun i lære hos en annen fotograf omtrent samtidig som Ludwik Szacinski var i lære i Frankrike.

Mariane Balchen drev atelieret fram til 1882, men lot det drive i eget navn fram til i 1885 da hun overlot forretningen til sin mangeårige assistent og svoger, Lars Bach, som igjen overlot den til H. Henriksen i 1914.

I Bachs tid ble atelieret flyttet til en gård i Tollbodgaten, som også var på Nordsia, men mer midt i byen, og her ble det totalskadet av tyskernes bombing 21. april 1940. Frk Balchens atelier ble da solgt til tuberkulosehjem. Henriksen drev firmaet til sin død i 1951, det ble så overtatt av Alf Bardal, og ved hans død i 1972 av Bjarne Wiseth, som drev det med firmanavnet "Wiseth Foto". Levanger museum har i ettertid overtatt arkivet etter Wiseth Foto. Dette arkivet inneholder ikke materiale etter Mariane Balchen.

Referanser

  1. Bonge 1980: 50.
  2. Bonge 1980: 391.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Mariane Christine Balchen er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.