Marianne Sandvik (1995–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Marianne Sandvik 16 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Stavanger kommunes 22. juli-minnesmerke er reist ytterst på Lundsneset i bydelen Hundvåg.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
Detalj på Stavanger kommunes 22. juli-minnesmerke.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
Detalj fra minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Marianne Sandvik, 16 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22. juli-senterets bursdagsblomst til Marianne Sandvik, 14. mars 2023.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside.

Marianne Sandvik (født 14. mars 1995, døde 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) var en av AUF-erne fra Stavanger som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Hun var i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien på Utøya.

Sandvik ble medlem av AUF kun åtte måneder før sommerleiren. Hun skulle begynne på Helse- og sosialfag på Jåttå videregående skole høsten 2011.

Livet hennes

Marianne kom fra Hundvåg i Stavanger og var nummer fire i en søskenflokk på fem. Hun hadde storebrødrene Aleksander og Espen, storesøster Ann Helen og lillesøster/venninne Malin.

Det er sagt at hun hadde stor omsorg for andre mennesker og var opptatt av å bekjempe urettferdighet. At hun skulle begynne på helse- og sosialfag, «sto godt til personligheten og interessene hennes. Hun ble oppfattet som en omtenksom, rolig og stø person som alltid stilte opp for andre».[1]

Hobbyene hennes var å trene, gå turer, spesielt med hunden hun var så glad i, Mimmi. Hun var også glad i å lese bøker. «Hun var foreldrenes solstråle og det var aldri nei i hennes munn når noe skulle gjøres».[2]

Bisettelsen

Sandvik ble bisatt fra en fullsatt Stavanger domkirke torsdag 4. august 2011. Kirka rommer 700 personer, og kommunen hadde sørga for lydoverføring for flere tusen som ikke fikk plass inne.

Prest og Ap-veteran Kian Reme forrettet der både Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland (H), leder i Rogaland AUF, Andreas Bjelland Eriksen, og faren Gaute Sandvik talte. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland talte også. Hun sa bl.a.

– Jeg mener at sinne hører hjemme i en normal sorgreaksjon, det er en del av det man har lov til å føle. Det er en del av fortvilelsen og sorgen. Da kan man ikke late som det ikke er der.

Og videre

Vi må jobbe for de verdiene Marianne stod for. – Det forplikter oss alle.

Sa hun før hun lyste fred over Marianne Sandviks minne.

Etter familiens ønske ble kista brakt til Hundvåg for privat jordfestelse og minnesamvær.

Minnesteder

Marianne og Kai Hauge er minnet på Stavangers 22. juli-minnesmerke, som er reist på et rekreasjonssted ytterst på Lundsneset på Hundvåg. Det ble avduka 16. april 2013 av Malin Sandvik, Marianne Sandviks søster, og Jakob Bjelland Eriksen, leder i Rogaland AUF. Ordfører Christine Sagen Helgø (H) holdt også tale.

På bursdagen til hvert terroroffer settes det en blomst i 22. juli-senterets resepsjon i Oslo. Senteret skriver på sin Facebook-side 24. mars 2023 at «I dag skulle Marianne fylt år».[3]

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære.Her står det blant annet:

Marianne var ei positiv jente som alltid sa ja og stilte opp for alle enten det var mennesker eller dyr. Hun hadde en gryende interesse for politikk og hadde i lang tid sett frem til leiren på Utøya. Hun var særlig opptatt av de unge og de eldre sine rettigheter og forhold i hverdagen. Hennes drøm var å starte et sted hvor vanskeligstilte ungdommer kunne komme sammen å diskutere sine ideer og tanker om alt.

Referanser

  1. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  2. Fra minneboka på Utøya.
  3. 22. juli-senterets bursdagsblomst til Marianne Sandvik 14. mars 2023.

Kilder og litteratur

  • Find a grave: Marianne Sandvik. [1]
  • Jacobsen, Øyvind: «Det var utrolig mye godhet i henne., og hun viste en enorm omtanke for folk rundt seg.» Rogalands Avis, fredag 29. juli 2011, forsiden. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Jacobsen, Øyvind: – Så varm, så omtenksom. 16 vår, men etterlot seg sterke inntrykk. Rogalands Avis, fredag 29. juli 2011, s. 4-5. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Minnebilag. Minneord skrevet av pårørende, venner, kolleger og partifeller om terrorofrene. VG 08.08.2011, eget bilag, s. 64-96. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021