Mastemyr (område i Nordre Follo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nærmest ser vi Lienga 2, mens det tidligere hovedkvarteret til IBM ruver i bakgrunnen.
Foto: Leif-Harald Ruud (2021)

Mastemyr er et område i Nordre Follo kommune. Det ble utviklet som næringspark etter at Kolbotn og resten av daværende Oppegård kommune fikk veitilknytning til den nye E18-parsellen mellom Oslo og Vinterbro. Motorveien sto ferdig i 1970, men det skulle faktisk ta mer enn 10 år før den fikk tilknytning til Kolbotn sentrum via en ny forbindelse.

Etter at toplanskrysset på Mastemyr ble tatt i bruk i 1982 gikk utviklingen raskt. Blant annet etablerte Volvo Norge, Kodak Norge og Unitor Ship Services seg i løpet av de første par årene, og litt lengre øst, i sørenden av Rosenholmveien, etablerte IBM sitt norske hovedkvarter i 1984.

Brorparten av bedriftene som etablerte seg på Mastemyr hadde internasjonal forankring. Det var dermed oppstått et marked for et hotell som kunne betjene forretningsreisende, og i 1983 sto Müllerhotell Mastemyr ferdig. De siste årene har dette vært en del av Clarion-gruppen.

Den nye infrastrukturen åpnet også for boligbygging sør og sørvest for den nye næringsparken, og i løpet av 3–4 år var både Mellomåsen, Trollåsen og siste trinn av Ingieråsen utbygd. Området har hatt bussforbindelse til Oslo sentrum helt siden starten, og betjenes i dag av tre forskjellige linjer.

Hele området var tidligere en del av utmarka til Li gård. Før området ble opparbeidet etter åpningen av den nye motorveiparsellen på 1970-tallet, gikk det en gammel gjennomfartsåre fra Kolbotn til Stubljan via Mastemyr. Rester av denne veien finnes fortsatt; dels som Kapellveien nordover fra Kolbotn sentrum; dels som en turvei fra Lienga i bru over E18 og nordvestover til Hvervenbukta.

Det eiendommelige navnet på stedet kommer av at det tidligere lå en stor myr der, hvor det også var et stort innslag av lange, rake furutrær som egnet seg godt som materiale til master. Dette gir en indikasjon på at navnet åpenbart må være fra det historikerne definerer som nyere tid, ettersom skipsbygging i større stil kom i gang med opprustingen av en orlogsflåte på 1600-tallet.

Galleri

Kilder

  • Karsten Alnæs, Willy Østberg, Finn Erhard Johannessen, Berit Nøkleby, Ole Kjeldsberg Endresen og Ola Alsvik: Oppegård blir til - artikler med emner fra Oppegårds historie. Redaktør: Bokkomiteen for utgivelse av jubileumsbok - Oppegård 2015.
  • Wikipedia: Skipsbygging