Midtbyen (Trondheim)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Området i middelalderen, med dagens gateløp inntegnet
Foto: Illustrasjon hentet fra boken Oslos historie av Bull, Edvard og utgitt av Cappelen, Kristiania : I hovedkommission hos Cappelen, 1922-1936 (Kristiania, 1922)

Midtbyen er Trondheims historiske og nåværende sentrumsområde. Det er avgrensa av Kanalhavnen i nord, Nidelva i øst og sør, og Skansen og Ila i vest. Det var i dette området av kaupangen Nidaros ble grunnlagt, og herfra har byen vokst utover. I Midtbyen finner man de fleste av byens historiske bygninger, og dette er også byens kultur- og underholdningssentrum.

En finner rester av middelalderens Trondheim i Midtbyen i form av enkelte bevarte bygninger, gatenavn som har blitt bevart og andre kulturminner. Men byen ble totalt forvandla etter bybrannen i 1681, da det aller meste av bygningene gikk tapt. Etter brannen fikk Johan Caspar de Cicignon i oppdrag å lage en ny byplan, og den kan man fortsatt kjenne igjen på dagens kart.

Munkegata er byens paradegate, og der finner man blant annet Trondheim rådhus og Katedralskolen. På Torvet krysser den Kongens gate, der man blant annet finner Sommergården, Trondheim gamle rådhus, Vår Frue kirke og Frimurerlogen. Parallelt nedenfor går Dronningens gate og parallelt der nedenfor igjen kommer Olav Tryggvasons gate. Andre viktige gater er Kjøpmannsgata, Søndre gate med flere store bankbygninger, promenadegata Nordre gate, og den viktige gjennomfartsåra Prinsens gate. Lengst mot nord Fjordgata, og i sør Erling Skakkes gate.

Litteratur