Misjonskirken Norge

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
«Fellesskapshuset» med menighetshus og barnehage, oppført av Oslo Misjonskirke Betlehem i 2007 i Langerudhaugen 1.
Foto: Kjetil Ree (2008).

Misjonskirken Norge, tidligere Det Norske Misjonsforbund og Misjonsforbundet,[1] er et kirkesamfunn som består av rundt 90 menigheter og hadde 11 087 tilskuddstellende medlemmer i 2019.[2]

Misjonskirken ble stiftet i 1884 av representanter for Frimenigheter og misjonsforeninger, og har på denne måten en direkte historisk forbindelse til de første lutherske frikirkemenighetene i Norge. Presten Gustav Adolph Lammers bidro til stiftelse av frie lutherske menigheter i Skien og Tromsø i 1856, og etter hvert kom flere slike frimenigheter til. I 1882 kom så de lammerske frimenighetene sluttet seg sammen i Frimenighetene, som igjen var med og stiftet Det Norske Misjonsforbund.

De tilhører frikirkeligheten og kan plasseres midt i det norske kirkelandskapet. Misjonskirken Norge som trossamfunn er medlem av Norges Kristne Råd og har der fellesskap med de fleste andre kristne trossamfunn i Norge. De er også tilsluttet IFFEC (International Federation of Free Evangelical Churches), som er en sammenslutning av misjonskirker over hele verden.

Misjonskirken Norge er en menighetsbevegelse som har fokus på misjon både lokalt og internasjonalt. De arbeider på fire kontinenter og er engasjert i diakonale prosjekter og menighetsbyggende arbeid.

Menighetene i Misjonskirken Norge er demokratiske i sin form og velger selv sitt lederskap. Det er samvittighetsfrihet ved dåp og nattverd, det vil si at medlemmene/menighetene kan ha ulik forståelse av hva nattverden innebærer og syn på dåp.

Blant sentrale medlemmer har vært Gordon Johnsen, grunnlegger av Modum Bad Nervesanatorium, Annie Skau Berntsen, grunnlegger av Håpets Havn i Hongkong, og Edin Løvås, grunnlegger av Sandomstiftelsen.

Referanser

Kilder


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Misjonskirken Norge» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.