Momme Peterson

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Momme Peterson var grunnlegger av det som etter hvert ble M. Peterson & Søn.
Foto: Chris Nyborg (2009).

Momme Peterson (født 1771, død 1835) var grunnlegger av firmaet M. Peterson & Søn i Moss og stortingsrepresentant for byen.

Han ble født i dansk Slesvig, og kom til Moss i 1793. Han begynte der å jobbe i Johan Gudes handelforretning. I 1801 var han klar til å grunnlegge en egen forretning, og fikk borgerbrev. Han virket deretter som kjøpmann, grossist og trelasthandler. Allerede i 1805 ble han omtalt som «en formuende ung mand» i en innberetning. Han begynte å kjøpe opp flere eiendommer i byen på denne tiden, og eide etter hvert flere gårder og løkker. I 1826 var han en av grunnleggerne av byens første sparebank.

Momme Peterson hadde stor tillit blant sine medborgere. 18021820 var han fattigforstander og fra 1828 til sin død var han forlikskommisær og overformynder. I 1821 ble han valgt inn på Stortinget. Han var også dansk visekonsul og ridder av Vasaordenen.

Hans eneste sønn, Peter Christian, ble i 1828 tatt inn i bedriften, som da fikk navnet M. Peterson & Søn.

Han døde i 1835, og ble gravlagt på byens nye kirkegård. Hans kone ble stedt til hvile ved hans side to år senere, og det ble reist et stort fellesmonument i jern over graven.

Litteratur

.

Eksterne lenker