NEG 102 Enkle låteredskap

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

NEG 102 Enkle låteredskap er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 1964 med tittel Enkle låteredskap. Utsendar var Reidar Sevåg. Utsendar var Reidar Sevåg. Denne spørjelista del av ein serie på 3 spørjelister om eldre norsk musikkultur sendt av Sevåg i 1964. Dei to andre er NEG 103 Blåseinstrumenter og NEG 104 Diverse musikkinstrumenter.

Denne spørjelista er også sendt ut som ei oppfylgingsliste til NEG 6 Folkelige musikkinstrument og NEG 6t Folkelege musikkinstrument som Leif Løchen og Rigmor Frimannslund sendte ut i 1947.

Introduksjonen til spørjelista

Norsk etnologisk gransking har samlet inn et verdifullt materiale om norske folkemusikkinstrumenter, og dette er nå under bearbeidelse. Det viser seg imidlertid å være visse huller som vi gjerne skulle ha fylt. Først og fremst gjelder det gruppen av helt primitive låteredskaper. Det er redskaper som i gammel tid ofte ble laget til praktisk eller magisk bruk, men som i senere tider ofte er blitt oppfattet som leketøy for barn. Det er gjerne meget enkle saker, laget av halmstrå, trepinner, bark, barkhylser, ben, plantestengler, blomster, blader, neverbiter, fiskehoder eller liknende saker, og vel å merke laget i den bestemte hensikt å frembringe låt eller larm på. (Klare toner, hvining, smell, skraping, rasping, tromming o.s.v.)

Kjenner De noen slike instrumenter? Vi vil da gjerne ha følgende opplysninger om hvert av dem.

Brukt i publikasjonar

  • Sevåg, Reidar Det gjallar og det læt. Frå skremme- og lokkereiskapar til folkelege blåseinstrument Det norske samlaget. 1973. Digital versjonNettbiblioteket.

Sjå også

Eksterne lenker