Nationaltheatrets orkester

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nasjonaltheatrets orkester, med Johan Halvorsen sittende på midten.

Nationaltheatrets orkester ble opprettet samtidig med at Nationaltheatret ble opprettet i 1899. Samme år ble Christiania Theater lagt ned, og dette orkesteret utgjorde stammen i orkesteret i det nye teateret. Dette orkesteret hadde med seg sin egen støtteordning, ble utvidet og fikk Johan Halvorsen som musikksjef.

Det var før åpningen en diskusjon om den nye nasjonale scenen kun skulle være for taleteater, eller også musikkteater/opera, som Dramaten i Stockholm og Det Kongelige Teater i København. I forkant av åpningen hadde det blitt gitt en bevilgning til et orkester på 46 musikere, men mange fryktet at en operadrift ville bli en «gjøkunge», og et kompromiss ble at teatersjef Bjørn Bjørnson fikk et begrenset mandat til en musikkoppsetning i hver spillesesong.

De dårlige økonomiske tidene under og like etter første verdenskrig første til at Nationaltheatret reduserte sitt orkester til noen få musikere, og den private operaen Opera Comique i Stortingsgata 16, som hadde åpnet i 1918 overtok som hovedstadens viktigste operascene til den gikk konkurs i 1921 og hovedstaden ble stående uten et fast operatilbud.

Teatret hadde fra 1910 til 1922 eget ballettensemble, som så ble utgangspunktet for Operaballetten. I samme periode, i 1919, ble teatrets orkester omdannet til Kristiania Filharmoniske Orkester.

Kilder


Koordinater: 59.9144367° N 10.7340899° Ø