Niels Trost Nielsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Niels Trost Nielsen (født 1822 i Ytre Holmedal, død 1890 i Borgund) var fotograf.

Han var sønn av prest og eidsvollsmann Niels Nielsen (1777–1854) og Anna Cathrine Margrethe Trost (1790–1872); han var det åttende av deres tretten barn. Han ble gift med Anne Margrethe Gunnarsdatter Hammer (1829–1898).

Nielsen var sannsynligvis den første fotografen i Ålesund, bortsett fra daguerreotypisten Claus Peter Knudsen, som var der på et kort besøk i 1855. Startet som fotograf i 1862. I folketellinga 1865 finner vi ham sammen med mora, som da var enke, i Ålesund. Han er oppført som ugift fotograf.

Bosatte seg senere i Nordfjordeid, hvor han hadde fotoatelier. I folketellinga 1875 finner vi ham i Hornindal som ugift fotograf. Ved Aalesunds Museum er det bevart et par dusin av Nielsens bilder, noen portretter, men de fleste landskapsbilder. Av de siste er et par fra Volda og resten fra Ålesund. Noen av dem kan tidfestes og er tatt omkring 1865 eller noe tidligere. Skrev et manuskript i 1860-årene om sine erfaringer som fotograf. Det gir et enestående innblikk i de praktiske problemer som de første fotografene slet med, med opplysninger om linser, kjemikalier, atelier, belysning og eksponering.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Niels Trost Nielsen er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.