Nordberg (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Nordberg, inedre høyre hjørne ligger Nordberg stasjonSognsvannsbanen, nedlagt i 1993 i forbindelse med at banen ble oppgradert til metrostandard. Kongleveien, Krokusveien og Damefallet i bakgrunnen.

Nordberg er et boligstrøk i Bydel Nordre Aker i Oslo, med navn etter gården Nordberg. Det ligger nord for Tåsen. Grensa mot Korsvoll i øst følger strengt tatt den gamle eiendomsgrensa til gården, men er i praksis nokså uklar. Det er heller ikke helt entydig hvor grensa mot Kringsjå mot nord og vest går.

Utparselleringa av området begynte i 1920-åra. Da Sognsvannsbanen førte forstadsbanen opp til området i 1934 ble det langt mer attraktivt å bosette seg her, og utbygginga skjøt fart. Det var allikevel gårdsdrift på Nordberg helt fram til andre verdenskrig, så en betydelig del av bygningsmassen i strøket er oppført etter 1945.

I 1946 ble Nordberg sokn oppretta, og Nordberg kapell sto klart i 1953. Det ble i 1962 erstatta av Nordberg kirke. Kapellet står ved siden av kirken og huser nå Nordberg barnehage.

Sykehjemmet Nordberghjemmet åpna i 1978. Nordberg skole ligger på Kringsjå, og åpna i 1998. Skolen ligger rett ved siden av Kringsjå skole. Området betjenes av tre stasjoner på T-banen: Østhorn, Holstein og Kringsjå.

Kilder

Koordinater: 59.95849° N 10.74119° Ø