Damefallet (Oslo)
Damefallet, eller Damefallene i Oslo er et parklignende grøntområde som om vinteren både er skiløype og akebakke. Området danner en naturlig grenselinje mellom strøkene Sogn på vestsiden og Nordberg på østsiden i bydel Nordre Aker, og går fra krysset Carl Kjelsens vei/Sognsveien/Kongleveien til Ullevålsletta ved Rektorhaugen og Ring 3. Underveis krysset denne Hamborgveien, Nordbergveien, Bregneveien, Konvallveien og Nils Bays vei. Slik inngår dette i en sammenhengende turvei (B7)/skiløype fra Ring 3 til Sognsvann.
Det gikk her opprinnelig et bekkefar som i dag er lukket, men som kunne være vanskelig å komme over når man skulle ned bakkene på hjemturen i skumringen. På grunn av at mange falt i disse bakkene, fikk nedkjøringen dette kallenavnet, selv om dette neppe bare var kvinner som falt.
Navnet stammer fra rundt 1880-årene, minst en generasjon før de kvinnelige skipionerene og stiftelsen av Damenes Skiklubb i 1931.
Opparbeidelse
Boligbyggingen omkring dette området for utbygging av Sogn hageby ble regulert og bebygd på grunnlag av arkitekt Kristofer Langes vinnerutkast «Solgryten» fra 1920 etter konkurranse utlyst i 1919 av Aker herred og Akersbanerne. I dette forslaget var boliger og veier i stor grad tilpasset terrenget, og med parker og grøntdrag, og da særlig Damefallet.
Galleri
- Toppen av Damefallet, med Sognsveien inn fra venstre på toppen og fortsetter i parkomårdets forlengelse, i dag i egen trase noe til venstre for dette. Bebyggelsen i Carl Kjelsens vei, Kongleveien og Hamborgveien på høyre side, sistnevnte krysser Damefallet til venstre for midten. En sving av Sognsvannsbanen i øvre høyre hjørnet.Foto: Widerøes Flyveselskap/Oslo byarkiv (1962).
- Del av Damefallet øverst til venstre, sett fra Nordberg med Kongleveien tydeligst.Foto: Widerøes Flyveselskap/Oslo byarkiv (1962).
Kilder
- Damefallene i Oslo byleksikon
- Stang, Johan L.: Sogn - en del av Oslo, s. 94. Utg. i kommisjon Tiden. Oslo. 1980. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Grunnen til at bakken fikk et så merkelig navn, Nordre Aker budstikke, 30. mars 2019