Sogn (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Sogn hageby.
Foto: Nasjonalbiblioteket (1948).

Sogn er et strøk i Bydel Nordre Aker i Oslo kommune. Det har navn etter Sogn-gårdene. Gårdseiendommene ble utparsellert og bebygd under og etter utbygging av Sognsvannsbanen, særlig i åra 1935–1941 i det som kalles Sogn hageby og mye av området er villastrøk. Det ligger nord for Ullevål, mellom Tåsen og Holstein. Fra 1988 til 2004 var området en egen bydel, også den med navnet Sogn.

Tre store studentbyer ligger også på Sogn: Sogn studentby, Kringsjå studentby og Fjellbirkeland studentby. Man finner også Norges Idrettshøgskole og Toppidrettsenteret på Sogn. Av grunnskoler finner man Tåsen skole, Korsvoll skole og Kringsjå skole, samt de videregående skolene Sogn og Berg.

Kolonihagene Sogn hagekoloni og Solvang kolonihager ligger i strøket.

I området avgrenset av av Konvallveien/grøntdraget Damefallet mot friområdet Rektorhaugen/Store ringvei, vis a vis for Ullevaal stadionUllevålleiren som var en av de store brakkeleirene for tyske soldater fra ulike avdelinger under andre verdenskrig. Dagens veier Rektorhaugen og Nils Bays vei går gjennom dette området. Leiren ble revet på 1950-tallet til fordel for dagens bebyggelse.

Kilder


Koordinater: 59.9563° N 10.7372° Ø