Ullevaal stadion

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ullevaal stadion ble åpnet i 1926, og er ombygd flere ganger siden. På bildet ses spillerutgangen under kongetribunen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Ullevaal stadion i 1930-åra, Sognsvannsbanen passerer anlegget.
Foto: Sigurd Gran/Nasjonalbiblioteket (1934–1936).

Ullevaal stadion (offisiell skrivemåte) er Norges nasjonalarena for fotball, med adresse Sognsveien 75 i Bydel Nordre Aker i Oslo. Det har navn etter gården Ullevål. Anlegget eies av et aksjeselskap med Norges Fotballforbund som eneaksjonær. Opprinnelig var anlegget eid av ski- og fotballklubben Lyn.

Ullevaal stadion benyttes til landskamper og cup-finaler. Fotballaget Vålerenga spilte sine hjemmekamper her fra 2000 til 2017. Det avholdes også konserter her, og en rekke forretninger og firmaer holder til i stadionbygningen. Fotballforbundet og en rekke andre særidrettsforbund har sine lokaler på Ullevaal stadion, etter utbygggingen i 1998 i det nye Idrettens hus som ble bygget i tilknytning til stadionanlegget, da Idrettens hus på Hauger i Bærum ble om- og påbygget til et leilighetskompleks. Tidligere ble anlegget også benyttet til andre idretter, blant annet friidrett og motorsport. Fotballmuseet hadde lokaler på Ullevaal stadion fra 2002 til 2013, da det ble stengt etter lave besøkstall (en avdeling i Fredrikstad holder fortsatt åpent).

Ullevaal stadion ble bygget i årene 1925-1926, arkitekter for stadionanlegget var Carl Buch og Lorentz Harboe Ree. Anlegget ble offisielt åpnet av kronprins Olav 26. september 1926 i forbindelse med en kamp mellom Oslo-klubben Lyn og svenske Örgryte (med resultat 5-1 til Lyn). Aftenposten refererte dagen etter fra åpningen:

I et straalende høstveir toget hovedstadens fotballverden til det nye Ullevaal stadion igaar formiddag – det faste interesserte publikum var for anledningen tilsat adskillige hundre som ikke hører til dem som ellers gaar på fotballkamper, herredsstyremedlemmer og forskjellige autoriteter, som skulde være tilstede ved den nye banes aapning. … Mens fotografene, som ogsaa var strømmet ind paa banens midte arbeidet ihærdig, uttalte Kronprinsen de beste ønsker for banens fremtid og erklærte Ullevaal stadion for aapnet. Dermed lød dommeren P. Chr. Andersens fløite, hans kongelige høihet satte ballen i spil, og kampen var begyndt.

Etter utbyggingen i 1998 ble tribunekapasiteten på rundt 25 000 plasser. I løpet av 2013 og 2014 fikk Ullevaal sin hittil siste utbygging, ved at Tribune vest, også kjent som «Bendit-svingen» ble bygget ut. Denne gangen ble kapasiteten utvidet med 2 495, slik at den samlede tilskuerkapasiteten er 27 200 sitteplasser. I tillegg til utvidelse av sitteplasser ble det samtidig også bygget en balkong i glass og 160 nye kontorplasser, og ytterligere 1 750 kvadratmeter med næringsarealer. Kjøpesenteret AMFI Ullevaal har omkring 30 butikker og spisesteder i disse lokalene.

Galleri

Kilder og referanser