Dagens Næringsliv

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Dagens Næringsliv (DN) er Norges tredje største dagsavis i opplagstall (2018), og har sin hovedredaksjon i Oslo. Den ble etablert i 1889 under navnet Norges Sjøfartstidende, og skifta i 1912 navn til Norges Handels og Sjøfartstidende, populært kalt «Sjøfarten». Det navnet hadde avisa til 1987, da den skifta navn til Dagens Næringsliv. I 2019 eies avisa av konsernet NHST Media Group – NHST kan kjennes igjen som initalene til Norges Handels og Sjøfartstidende. Siden 1989 har den blitt trykt på rosa papir, i likhet med enkelte finansaviser i andre land.

Historie

Skipsfører Magnus Andersen fra Larvik grunnla avisa og ble dens første redaktør. Den skulle være et organ for shippingbransjen. Etableringa skjedde i 1889, men første utgave kom den 1. januar 1890. Det var da to utgaver i uka, med bare fire sider i hver utgave. Allerede i 1891 ble Norges Sjøfartstidende dagsavis. Det har den vært siden, med unntak av en periode under andre verdenskrig da papirmangel førte til at den ble gitt ut som ukesavis.

I 1894 tok et konsern leda av Thomas Fearnley. Det ble konflikt mellom de nye eierne og Magnus Andersen, noe som endte med at redaktøren og grunnleggeren trakk seg ut av avisa. Etter at setteriet brant i 1899 ble avisa den første i Norge som tok i bruk en settemaskin. Shipping forble sentralt, og fra 1906 ble alle posisjonsoppgaver fra rederiene samla i bilaget Skibslisten, som fulgte med avisa en gang i uka helt til 1987.

Slik ble sammenslåingen med avisa Kysten og navneendringen til Norges Handels og Sjøfartstidende kunngjort i Norges Sjøfartstidende den 30. desember 1911l

Navneendringa til Norges Handels og Sjøfartstidende i 1912 kom som følge av sammenslåing med avisa Kysten, som også var grunnlagt av Magnus Andersen. Fra da av ble også handelsnæringa på land dekka, og sidetallet økte fra fire til åtte per utgave. Redaksjonen flytta i 1914 inn i Sjøfartsbygningen i Rådhusgata. I 1915 ble det åpna et kontor i København, og i 1923 fikk avisa også kontor i London.

Fram til 1980 var Norges Handels og Sjøfartstidende en ettermiddagsavis. Den la da om til å bli morgenavis, og samtidig ble formatet lagt om til tabloid. I 1985 flytta hovedkontoret til Aker Brygge, og den 20. januar 1987 kom første utgave under navnet Dagens Næringsliv. Kåre Valebrokk tok over som redaktør i 1985, og under hans ledelse vokste avisa kraftig. Den har hatt stor gjennomslagskraft, og har flere ganger kommet med avsløringer som har fått store konsekvenser. Blant annet var det oppslag i DN i 2000 som førte til at Åge Korsvold måtte trekke seg som konsernsjef i Storebrand etter å ha mottatt fordeler fra enkeltaksjonærer. Det var også DN som i 2003 avslørte at Statoil var involvert i korrupsjon i Iran, noe som førte til at Olav Fjell måtte gå av. Fram til 1992 var avisa nær sagt enerådende på finans- og næringslivsnyheter, men det året fikk den konkurranse fra Finansavisen. I opplagstall er DN klart den ledende av disse to avisene.

Mot slutten av 1990-åra kom nettutgaven DN Ajour, som ble lansert som abonnementstjeneste. Dette lyktes ikke avisa med, og i 2000 ble den en åpen nettavis.

I oktober 2008 ble det meldt om behov for innsparinger i DN. Det hadde vært en kraftig nedgang i resultatet, etter flere år med oppgang. Ledelsen gikk frivillig ned fem prosent i lønn, og de ansatte ble oppfordra til å følge opp dette. Kontorer i Brüssel og New York ble nedlagt. DN hadde lenge vært kjent som den norske avisa som betaler journalistene best.

DN er en uavhengig avis, men har flere ganger oppfordra leserne til å stemme borgerlig. Når det gjelder økonomisk politikk har avisa en liberalistisk linje, der markedsøknomiske virkemidler forsvarer framfor politiske midler. Som det står i Norsk presses historie: «Fra 1989 har den blitt trykt på rosa papir. Det meste av innholdet er like blått.»[1]

Ved siden av det hovedtemaene finans, handel og shipping har avisa også dekka politikk, kultur og andre temaer. Fra 2007 har fredagsbilaget D2 kommet ut, og der er det fokus på livsstil- og forbrukerstoff.

Redaktører

På Nettbiblioteket

Nasjonalbiblioteket har tilgjengeliggjort avisa på Nettbiblioteket. Tilgangen varierer, fra åpent for alle for de eldste utgavene til adgang i bibliotek eller kun i Nasjonalbiblioteket for senere utgaver.

Referanser

  1. Flo 2010: 76.

Litteratur og kilder