Terje Baalsrud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Terje Baalsrud.
Foto: Ukjent, hentet fra Studentene fra 1932 (1957).)

Terje Baalsrud (født 9. mai 1914 i Kristiansand, død 17. mars 2003 i Oslo) var pressemann, blant annet kjent som en pioner innen såkalt gravejournalistikk, og som markant sjefredaktør i Norges Handels- og Sjøfartstidende fra 1962 til 1978.

Familie

Terje Baalsrud var sønn av veidirektør Andreas Baalsrud (1872–1961) og Christine Andrea Christofersen (1878–1956), og ble gift i 1938 med cand.oecon. Ellen Miøen (1913-2002). Han var fetter av motstandsmannen Jan Baalsrud (1917-1988).

Liv og virke

Terje Baalsrud tok examen artium ved Aars og Voss skole i Oslo i 1932. Samme år begynte han som journalist i den nystartede ukeavisen ABC, med Ranik Halle som redaktør. Avisen hadde Fedrelandslaget som utgiver. Baalsrud ble tidlig opptatt av utenrikspolitikk, som forble en hovedinteresse for ham livet ut, sammen med økonomisk journalistikk.

Ved siden av å jobbe for ABC studerte Baalsrud sosialøkonomi, og ble cand.oecon. i 1937. Dette året ble han også redaksjonssekretær i ABC, og i 1939 overtok han som redaktør. Etter okkupasjonen ble avisen stanset etter kort tid, og Baalsrud ble i stedet utenriksredaktør i Tidens Tegn. Heller ikke her fikk han være lenge, da eierne la ned avisen i 1941. Baalsrud ble da ansatt i et mindre nyhetsbyrå, Press Telegraph, hvor han ble til 1947, bortsett fra en kortere periode i Skogeierforbundet.

I 1949 kom Baalsrud til Norges Handels- og Sjøfartstidende som utenriksredaktør, etter å ha vært redaksjonssekretær i leksikonet Kringla Heimsins et par år. Baalsrud overtok som sjefredaktør i 1962, en stilling han hadde til 1978. Etterpå trappet han ned, og fortsatte som spaltist.

Som journalist var Baalsrud en pioner innen såkalt gravejournalistikk. På 1950-tallet var han med på å avsløre at Norge hadde solgt våpen til Cubas president, Fulgencio Batista, tross et forbud mot våpeneksport. Han var også involvert i avsløringene omkring Kings Bay-saken i 1963.

Baalsrud ga også ut flere bøker, blant annet om de baltiske land, som han var særlig interessert i.

Ettermæle

Terje Baalsrud er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

I en nekrolog i Aftenposten 24. mars 2003 skrev medredaktør i Norges Handels- og Sjøfartstidende, Oddvar Korme, blant annet følgende om Terje Baalsrud:

Terje Baalsrud - eller Trot, som et av hans pseudonymer lød - ble født i Kristiansand, men han ble ingen mild sørlending i sitt begivenhetsrike liv. Stridslysten og skarp som han kunne være, men konsekvent og redelig - og umåtelig kunnskapsrik på mange områder, ikke minst innen utenrikspolitikk. ... Terje Baalsruds livsvisdom, kjappe replikk og kritiske, men ærlige kommentarer - samt til tider røffe humor! - vil bli savnet av venner og tidligere kolleger.

Terje Baalsrud er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo

Kilder