Ranik Halle

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ranik Halle fotografert i siste halvdel av 1930-tallet.
Foto: Ukjent/Oslo Museum.

Ranik Halle (opprinnelig Andronik Saradscheff, født 24. august 1905 i Baku i dagens Aserbajdsjan, den gang Russland, død 20. mai 1987 i Oslo) var pressemann og bridgespiller. Han kom til Norge i 1916 etter at moren, som var enke, giftet seg med en nordmann, som adopterte ham. Halle var blant annet sjef for Høyres Pressekontor i 22 år, og dessuten en av landets fremste bridgespillere, 12 ganger norgesmester og mangeårig president i Norges Bridgeforbund.

Familie

Ranik Halle var sønn av diplomingeniør Sergeus Saradscheff og Anna Kostanova (1888-1961). Etter farens død som følge av en ulykke, giftet moren seg med den norske forretningsmannen Halfdan Halle (1892-1959), som adopterte ham, og han fikk navnet Ranik Halle. Han ble gift i 1929 med Inga Amalie Borg (1905-1989), og var bestefar til den tidligere skiløperen Siri Halle (f. 1971).

Liv og virke

Andronik Saradscheff bodde i Baku til han var 11 år. Faren, som var georgisk ingeniør ved oljefeltene ved Baku, ble drept ved en eksplosjon. Den norske forretningsmannen Halfdan Halle var en venn av faren. Han hjalp enken, og giftet seg senere med henne. Navnet Ranik Halle fikk han etter at Halfdan Halle adopterte ham i forbindelse med ekteskapet med moren.

Ranik Halle tok examen artium i Kristiania i 1923, og studerte deretter jus og sosialøkonomi. Han fullførte ikke noen grad, men fattet i stedet interesse for politikk og journalistikk. Halle var formann i Den Konservative Studenterforening 1924-1927 og var formann i Det Norske Studentersamfund i to semestre i 1928. Fra denne posisjonen ble han en framtredende konservativ debattant i diskusjonene med Mot Dag-kretsen.

Halle ble i 1926 tilknyttet Fedrelandslaget, som sekretær og redaktør av tidsskriftet Norges Fremtid. I 1931 ble han redaktør av en ukeavis, ABC, som Fedrelandslaget sto bak. Ranik Halle var fra 1936 nyhetsredaktør, senere sjefredaktør, i Tidens Tegn. Han var tilknyttet avisen til 1941, da den ble nedlagt.

I 1946 ble Ranik Halle tilknyttet Høyres Pressekontor. Fram til 1950 var han politisk redaktør, deretter ble han sjefredaktør og administrerende direktør. Han satt i stillingen til 1972, da han sa opp etter en konflikt med partiformann Kåre Willoch, dette selv om Høyres Pressekontor var et selskap eid av avisene, med eget styre, og slik sett ikke tilhørte partiet. Halle var medlem av Høyres landsstyre 1948-1970 og av sentralstyret 1970-1972.

Ranik Halle hadde en rekke tillitsverv i pressens bransjeorganisasjoner, blant annet var han formann i Oslo Redaktørforening 1965-1971 og styremedlem i Norsk Presseforbund 1965-1975.

Halle var også en betydelig bridgespiller. Han utga flere bridgebøker og var en periode bridgeredaktør i Aftenposten. Halle deltok i store internasjonale turneringer, og ble norgesmester 12 ganger. Han var president i Norges Bridgeforbund 1954-1964 og ble senere æresmedlem. Åpningsmeldingen “Halles to kløver” har navn etter ham.

Enkelte bosteder

I adresseboka for Oslo for 1929 er Ranik Halle oppført som redaktør med bosted i Hegdehaugsveien 23. I adresseboka samme sted for 1939 er han oppført i Vækerøåsen 4 på Bestun (da i Aker). I adresseboka for 1970/71 er han fortsatt oppført på denne adressen.

Ettermæle

Ranik Halle og kona er gravlagt på Ullern kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).

I en nekrolog over Ranik Halle i Aftenposten 29. mai 1987, av Lars Roar Langslet, ble han beskrevet slik (utdrag):

I Ranik Halles intense stemme var det en efterklang av fremmed aksent, som minnet oss om at han ble norsk først som ung mann. Desto mer imponerende var han suverene herredømme over vårt sprog - han førte så utvilsomt en av de beste penner i norsk presse, presist og logisk renskåret, og samtidig elegant med polemisk spenstighet. Han ble leder på den konservative siden i mellomkrigstidens feider omkring "Mot Dag". Efter krigen var det som om han la av seg de noe mørkeblå holdninger, som den tiden ansporet, og han ble - i rollen som sjefredaktør for Høyres Pressekontor - en veibryter for det liberale og sosialt engasjerte Høyre, Sjur Lindebrækkes og John Lyngs parti.

Ranik Halle og kona er gravlagt på Ullern kirkegård i Oslo.

Kilder