Norges Lærersamband

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Orvar Sæther i hirduniform.
Foto: Schrøder/Trøndelag Folkemuseum (1944).

Norges Lærersamband ble opprettet av de norske NS-myndighetene i 1942 som den nye landsorganisasjonen for lærere under andre verdenskrig. Organisasjonen ble ledet av Orvar Sæther og ansvarlig minister i Quislings nyutnevnte regjering var Ragnar Sigvald Skancke.

Opprettelsen kom umiddelbart etter statsakten på Akershus i form av en ny lov: Loven om Norges Lærersamband av 5. februar 1942, hvor alle lærerorganisasjonene som omfattet de skoleslag som hørte inn under Kirke- og undervisningsdepartementet ble samlet.

Loven påla alle lærere å bli medlem i organisasjonen som sammmen med andre bransjevise sektororganisasjoner, organisert etter førerprinsippet skulle gå inn i et «Riksting», i tråd med den fascistiske tenkningen om en korporativ stat.

Organisasjonen og medlemsplikten utløste store protester fra lærerne, og tusenvis protesterte individuelt mot medlemskap gjennom å signere en felles tekst som ble sendt inn. Medlemsplikten og tvangsorganiseringe utløste lærerstriden og massearrestasjonen av lærere 23. mars 1942 da 1100 mannlige lærere ble arrestert og rundt 500 av dem ble i april deportert til fangenskap i Finnmark kystbåten «Skjerstad» til Kirkenes.

Ved krigens slutt 1945 ble de tidligere lærerorganisasjoner etablert på nytt.

Kilder