Ole Oppen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ole Oppen (1801-1889) var lensmann og gårdbruker i Skedsmo.
Foto: Oslo Museum.

Ole Oppen (født 9. februar 1801 i Bærum, død i Skedsmo 13. juni 1889) var lensmann og gårdbruker i Skedsmo. Fra 1827 til 1866 var han lensmann i Skedsmo og Nittedal. Han kjøpte Vestre Holt i 1833 (?).

Da Oppen ble beskikket som lensmann, avga han følgende, høytidelige erklæring: «Da det høie Akershus amt under 29. september d.a. har beskikket meg til å være lensmann i Skyedsmoe og Nittedal prestegjeld, er det jeg herved lover og sverger å være Norges konstitusjon og min nådigste kong Hans Majestet Carl Johan, samt Høistsammes arvinger og etterfølgere og regjeringen tro, huld og lydig. Min foresatte øvrighet, amtmann, foged og sorenskriver udi hvad mig på ombuds vegne og til hans majestets tjeneste vorde befalt hørig, lydig samt å holde mig den for kongeriket Norge antatte konstitusjon og love i et og alt efterrettelig, og i alt mig forholde som det er en tro og ærekjær lensmann, borger og undersått verdig, så sant hjelpe mig Gud og hans hellige ord.»

Oppen bodde den lengste tida i Skedsmo på Vestre Holt. Han utvidet gården ved å kjøpe opp parter fra Østre Holt. Oppen ble også benyttet til flere andre oppgaver i prestegjeldet/kommunen enn dem som fulgte med lensmannsstillingen.

Da Oppen søkte om pensjon i 1873, uttalte formannskapet dette: «Lensmannens mangeårige tjenestetid og hans alltid under denne utviste arbeidsomhet, tjenestevillighet og humane handlemåte tilsier at pensjon bevilges ham, hvilket herredsstyret anbefaler på det beste. Imidlertid har man bragt i erfaring at lensmannen vil fortsette i sin stilling til han har en tjenestetid av 50 år, og det er et ønske innen kommunen å få beholde ham enda en tid.» Oppen søkte ikke om pensjon før han hadde 60 års tjenestetid, og da var tonen en annen. Søknaden ble avslått. I stedet ble det besluttet at «i betraktning av lensmannens lange embedsvirksomhet ydes ham et gratiale av kr. 200 – en gang for alle.»

Oppen har fått en vei oppkalt etter seg, og den har navnet Lensmann Ole Oppens vei.

Kilder og litteratur