Oppegård (boligstrøk i Nordre Follo)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Oppegård (tettsted)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Oppegård stasjon i 1920-åra.
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket

Oppegård er et tettsted i Nordre Follo kommune. Området omfatter de opprinnelige eiendommene til gårdene Sætre, Vestre og Østre Greverud. Utparselleringen startet 1910-1913 da over 300 tomter ble solgt. En 2-3 måls tomt gikk for 300-400 kr.

Området har navn etter Oppegård stasjon som var den første stasjonen i kommunen da Østfoldbanen åpnet i 1879. Stasjonsnavnet ble tatt fra kirkesoknet, og dette har i sin tur navn etter Oppegård-gårdene. Gårdene og Oppegård kirke ligger på Svartskog, et godt stykke unna stasjonen og tettstedet. Dette er et eksempel på hvordan navnevalg tatt under utbygging av jernbanen kunne overstyre lokal navnetradisjon; før stasjonen kom og tettstedet vokste opp rundt den ville ingen ha omtalt dette stedet som Oppegård.

Etter at Oppegård ble skilt ut fra Nesodden i 1915, startet en gradvis forflytting av tyngdepunktet i kommunen. Mer og mer av utviklingen skjedde i nord, og Kolbotn vokste seg til å bli kommunens nye sentrum. Alle viktige servicefunksjoner ble lagt dit, og Kolbotn beholdt denne posisjonen helt til Oppegård kommune ble slått sammen med Ski 1. januar 2020.

Tettstedet Oppegård inneholder mye verdifull bebyggelse fra de første tiårene på 1900-tallet. Et par viktige forretningsgårder er bevart like ved jernbanestasjonen, og i tillegg må nevnes grendehuset fra 1919 - i dagligtalen kun omtalt som Vellet. Etterkrigstiden har vært preget av en viss fortetting i de romslige villahagene, og like etter 2000 startet utbyggingen på det området som kalles Øvreskogen. Denne bebyggelsen ligger langs og i enden av Rolf Presthus vei, som ble anlagt på dette tidspunktet.

Kilder og litteratur

Postkort fra Oppegård
Foto: Nasjonabiblioteket