Ormøy kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ormøy kirke i Oslo, innviet som kapell i 1893.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Ormøy kirke, opprinnelig Ormøens kapell, er soknekirke for Ormøy menighetOrmøya i Oslo. Den har adresse Ormøybakken 4B, på toppen av bakken. omgitt av eldre villaer. Den fikk status som soknekirke i 1997. Kirkens utseende og beliggenhet har ført til at den er en av de mest populære for bryllup i byen.

Det er en tømra trekirke i sveitserstil med enkelte gotiske detaljer. Den har plass til 130 personer. Ytterveggene er rødmalt, mens interiøret er brunbeisa og olja.

Kapellet kosta ca. 17 500 kroner. Av dette beløp ble 2200 kroner dekka ved bidrag fra Akers Sparebank, resten ved privat innsamla midler. Pianisten Agathe Grøndahl var med og ga konserter til inntekt for kapellet. Underveis hadde det vært rettssaker fordi andre hus ikke ville ha de nødvendige 60 meters avstand fra kirken som påbudt i kirkeloven. Dette var for å hindre brann.

J.C. Juul og hustru skjenka i gavebrev av 14. oktober 1875 tomt til kapellet. Betingelsen var at det skulle oppføres innen sju år. Da betingelsen ikke ble innfridd, ble gaven trukket tilbake. I 1891 kjøpte grosserer Ludvig Christiansen tomt på Ormøens nordøstre side, og ga fram denne tomt til det vordende kapell. Det ble oppført etter tegning av arkitekt Bernhard Christoph Steckmest, og bygget av byggmester Th. Gulbrandsen fra Moss.

Kapellet ble innvia 24. mai 1893 av biskop Carl Peter Parelius Essendrop.

To kirkeklokker i tårnet er levert av Olsen Nauen klokkestøperi i Tønsberg, og har innskriften «Kapellet på Ormøen». Altertavlas krusifiks er skåret i tre og malt av Thorleif Sohlberg (1931). Den hadde opprinnelig et trekors tegna av aritekt Steckmest. Bilder av evangelistene innfelt i prekestolen er malt av Trygve Torkildsen (ca. 1930). Orgelet med åtte stemmer er fra 1924, sannsynligvis fra Olsen & Jørgensen. Kirkeskuta er en modell av ei Colin Archer-skute som ble bygd til kapellets hundreårdsjubileum i 1993.

Natt til 19. september 1992 ble kirken forsøkt påtent. En vaktmann på Sørfonden SlippPadda oppdaget røyken, og varsla brannvesenet. På grunn av vaktmannens snartenkte reaksjon og brannvesenets raske respons ble kirken redda. Senere tilsto en 19 år gammel mann at han sto bak forsøket, og at han også sto bak forsøket på å tenne på kapellet på Kolbotn kirkegård og nedbrenninga av Hauketo-Prinsdal kirke.

Kilder