Oscar Fauchald

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Aftenposten, 12. oktober 1917. Skreia Handelslag v/Fauchald averterer etter kassererske.

Oscar Fauchald (født 25. januar 1872 i Rendalen, død 24. februar 1958) var handelsmann og gjestgiver på Østre Toten. Etter å ha drevet butikk på Skreia og Kapp begynte han og kona Bolette i 1925 med kombinert handels- og overnattingsvirksomhet på Kapp gjestgiveri.

Bakgrunn og familie

Fauchald var sønn av bonde Ole Karlsen, opprinnelig fra Tyldalen, som på 1870-tallet kjøpte garden Faukal (bnr. 7) på Østre Toten. Mora Beathe Olsdatter var fra Toten.

Oscar Fauchald ble i 1905 gift med Bolette f. Lae (1881-1949), datter av Anton Olsen og Ellen Marie Jensdatter. Bolette og Oscar Fauchald fikk fire barn, sønnene Birger og Harald og døtrene Aslaug og Else-Marie. Skuespilleren Svein Erik Brodal, sønn av Aslaug Fauchald gift Brodal, er barnebarn av Oscar Fauchald. Et annet barnebarn var Øystein Fauchald, sønn av Harald Fauchald og ansatt i legemiddelbransjen.

Yrkesliv

Etter folkeskolen arbeidde Oscar Fauchald som handelsbetjent i noen år. I 1890 reiste han til Amerika, i likhet med svært mange av sine sambygdinger. Der hadde han fem lærerike år, og jobba blant annet i bank.

Fauchald reiste tilbake til Toten, der han gikk tilbake til handelsnæringa. I 1910-åra var han bestyrer for Balke Handelsforening (Skreia Handelslag) på Skreia, og i 1919 tok han over H.J. Hveems butikk på Kapp. Fauchalds virke som kremmer her er omtalt flere ganger i dagboka til kunden Even Olsen Haug.

Forretningen gikk konkurs i 1924, og Fauchald og kona begynte i stedet med annen virksomhet på Kapp. Noen hundre meter lenger øst starta de opp med kombinert butikk- og pensjonatdrift på Kapp gjestgiveri. Her dreiv de til i 1943, da dattera Aslaug og mannen Oskar Brodal tok over. Sønnen deres, Svein Erik Brodal, vokste opp der og har skrevet en artikkel om mat og folk på gjestgiveriet.

85 år

Oscar Fauchald, som ble enkemann i 1949, bodde fra 1943 på Lena. Da han i 1957 runda 85 år, skreiv lokalavisa Samhold:

En av Lenabyens eldste borgere, Oscar Fauchald fyller i dag 85 år. Jubilanten er frisk og rørig. Han har fremdeles stor sans for den lett ironiske replikk. Han trives utmerket i selskapelig samvær, og hans sunne syn på livet berettiger ham til betegnelsen livskunstner. Fauchald følger ivrig med i alt som rører seg i tiden. Men han interesserer seg også sterkt for historie, særlig gamle Toten-minner.

Fauchald døde året etter, 86 år gammal. Han er gravlagt på Hoff kirkegard.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker