Even O. Haug

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Even Olsen Haug»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Even Haug på sine litt eldre dager.
Foto: Gardsarkivet på Haug
Even O. Haug med to av hestene sine. I bakgrunnen husmannsplassen Øvre Snikkerhaugen under nabogarden Solbjør.
Foto: Gardsarkivet på Haug

Even O. Haug (født 23. februar 1877 i Østre Toten, død 11. juli 1958), egentlig Even Olsen Haug, var gardbruker på Haug i Nordlia, Østre Toten. Haug, som forble ugift, var også en ivrig amatørfotograf. Gjennom hele sitt voksne liv skreiv han detaljerte dagbøker.

Bakgrunn

Han vokste opp på slektsgarden Haug, som sønn av bonde Ole Christian Haug (1849-1934) og Marte Marie f. Blikset (1850-1926). Som eldstesønn, i en søskenflokk på fire, ble han oppkalt etter farfaren Even Evensen Haug.

9. april 1893 ble han konfirmert i Hoff kirke, etter at han gjennom vinteren hadde lest for prost Emil Bie.

Gardbruker

Besetningen på Haug. Bakerst kan vi skimte bonden sjøl, Even O. Haug.
Foto: Gardsarkivet på Haug

Odelsgutten Even O. Haug overtok garden etter foreldrene i 1916, mens den yngre broren Kristian kjøpte naboeiendommen Nøkleberg. Even Haug ble kjent som en bonde som holdt på tradisjonene. Han beholdt blant annet hestene, og kjøpte ikke traktor. Mjølkeproduksjonen, fra telemarkskuene på garden, var den viktigste inntektskilden.

Midt på 1950-tallet, på slutten av brukertida hans, var det 16 kuer på Haug. Eiendommen besto da av 177 mål dyrka jord og drøyt 500 mål beite og skau. De tre husmannsplassene på garden sto fortsatt på denne tida.

Dagbøker og fotografier

Et av bildene som Haug tok: husmannsplassen Nordre Haugsstuggua vinteren 1936.
Foto: Gardsarkivet på Haug

I likhet med faren Ole Christian var Even O. Haug en ivrig dagbokkronikør. Notatene fra 1920 til 1923 ble i 2019 publisert på lokalhistoriewiki. Dette utdraget, fra 1896, er noe av det første han noterte:

Den 25de Juli 1896 Reiste vi alle 6 til Kristiannia med Skibladner og gjernbane kom dit kl 7 Hvor vi stragst gav os i kast med at høre efter logi hvor vi ogsaa fik hos Hr Eriksens privathotel ved siden af den gamle gjernbanegaard første kvæld var vi ude besaa os omkring alle steder Vi var lige op ved slottet og ligesaa de 3 følgende dage gik vi uafbrudt mandag og tirsdagsaften var vi paa stortinget Onsdag gik kun far og jeg en tur til Universitetetes for at stelle vore uhr og siden reiste hjem med kong Oskar

Bonden på Haug var dessuten en produktiv amatørfotograf, og tok blant annet mange bilder fra Nordlia.

Haug døde i 1958, og ble gravlagt på kirkegarden i Nordlia. Nevøen Simen, fra Nøkleberg, overtok garden.

Kilder

Familiegravstedet på Nordlia kirkegard.
Foto: Trond Nygård (2010).

Eksterne lenker