Paléhagen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Paleet og Paléhagen, fra Gamle Christiania-billeder, utgitt 1893.
Denne modellen på Oslo Museum viser sammenhengen mellom Paleet, Paléhaven og lysthuset ved havnen.

Paléhagen var den første offentlige parken i Oslo. Den ble anlagt av justisråd Christian Ancher i 1760-åra, i tilknytning til Paleet som han eide. Parken ble anlagt på et utfylt område mellom huset og sjøen, og avgrensa av en mur som skulle beskytte mot sjøen. Den var i privat eie så lenge Paleet sto, men eierne valgte å åpne den for publikum. Den er en av eiendommene vi tar for oss i artikkelen Lille Strandgate i Christiania omkring 1800.

Parken ble anlagt som en barokkhage. Det var et orangeri langs gjerdet mot nordøst, og en åttekanta paviljong i det vestlige hjørnet. På midten av muren ut mot sjøen lot Christian Ancher eller hans sønn Bernt Anker oppføre et lysthus i rokokkostil som hang ut over vannet.

Bernt Anker fikk i 1801 satt opp en minnestøtte over sin avdøde hustru Mathia i hagen. Den har siden blitt flytta til Frogner hovedgård.

Det er i dag ikke så mye igjen av Paléhagen. Paviljongen ble revet i 1852 da Palékaia skulle bygges, og muren ut mot sjøen ble bytta ut med et jerngitter. Også lysthuset på muren ble fjerna da. Da Strandgata senere ble utvida ble et stykke av parken lagt under brostein, og flere bygninger som sto opp mot den ble revet. Senere har mer veibygging i området ført til at parken er beskåret enda mer, og man finner nå bare et lite stykke av den mellom den asfalterte delen av Christian Frederiks plass og Tollboden.

Den gjenværende delen av parken, og tilliggende deler av Christian Frederiks plass, omtales på folkemunne gjerne som Plata.

Kilder

  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget, Oslo 2010, ISBN 978-82-573-1760-7.

Koordinater: 59.91025° N 10.75037° Ø