Per Kviberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Per Kviberg.
Foto: Faksimile fra Lilleborg skole gjennom 50 år (1948)
Per Kviberg er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Per Olav Kviberg (født 24. juni 1881 i Borge i Østfold, død 21. mars 1960 i Oslo) var lærer. Han vokste opp som sønn av bonde Hans H. Kviberg og Katren Pedersdatter f. Heia, og var gift med Elisabeth Grude (1878-1941) fra Jæren, datter av lensmann M. A. Grude og Anna f. Mossige. De fikk en sønn og ei datter.

Kviberg tok lærerskoleeksamen i 1902 og ble ansatt som folkeskolelærer i Oslo. Han ble rektor på Lilleborg skole i 1920. Han var, som Anna Sethne, en varm tilhenger av arbeidsskolen, og jobbet for å sette den i system på Lilleborg. Han samarbeidet også med blant andre mangeårig bibliotekar ved Deichmanske bibliotek, Rikka Deinboll, om utviklingen av skolebibliotekttjenesten.

Kviberg, som var sjef for filmundervisningen i Oslo, sørget også for at Lilleborg skole ble den første folkeskolen i Norge som kjøpte et filmapparat. Dette ble aktivt brukt i undervisningen. Kviberg utga dessuten Filmen som undervisningsmiddel og en del andre publikasjoner. Lilleborgs tidligere rektor skal også ha bidratt til å fjerne prylstraffen fra skolen.

Kviberg var også aktiv lokalpolitiker. Han kom inn i bystyret i 1910 og satt dessuten i formannskapet mellom 1910 og 1916. Han var medlem av Oslo skolestyre fra 1914 og formann i Oslo sosialdemokratiske Arbeiderparti 1924-27.

Per Kviberg er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.

Per Kvibergs gate på Torshov i Oslo fikk navn etter ham i 1976.

Kilder

Motiv fra Per Kvibergs gate i Oslo, som ble oppkalt etter Kviberg i 1976.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)


Erdetherny.jpg Per Kviberg er basert på en artikkel fra prosjektet Er det her jeg hører til? publisert på nettstedet Erdether.no og lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.