Per Reidarson
Per Reidarson (født 27. mai 1879 i Grimstad, død 20. januar 1954 i Bergen) var komponist, fiolinist og musikkjournalist.
Han var elev av Sigurd Lie, Gudbrand Bøhn og Cathrinus Elling. Reidarson studerte senere i Paris, Berlin, München og andre steder, dels med statsstipend, dels med understøttelse av Holens legat.
Som musiker var han aktiv fiolinist i Oslo og Bergen 1896-1906. Reidarson dirigerte Stavanger Byorkester og var kapellmester i byens teater 1917-1919.
Som komponist debuterte han i 1904 med korverket «Havet». Reidarson skrev forøvrig det prisbelønte korverket «Haakon den godes død», orkesterverkene «Nordisk ouvertyre» og «Nordisk rapsodi», kantaten til Bergenutstillingen 1910 (som han selv dirigerte) sangspillene Sommereventyr (Centralteatret, 1910) og Sommerluft (1933).
I 1905 komponerte han den i mange år (også etter den andre verdenskrig) brukte arbeidersangen «Den var vor, denne jord» til tekst av Nils Collett Vogt, men ble under den andre verdenskrig medlem av Nasjonal Samling. Reidarson var medvirkende til å gi Nasjonal Samling kulturpolitisk innhold ved NRK-foredraget «Norsk og unorsk i musikken» ved årsskiftet 1941/1942.
Han var åpenbart inspirert av tyske forbilder og raste mot modernismen som ble dyrket på jødisk og marxistisk hold. Liksom David Monrad Johansen var Reidarson opptatt av å etablere en norsk linje i musikken.
Han mottok Statens kunstnerlønn fra 1938, men den bortfalt for alltid i 1945. Reidarson var en tid internert i sin bolig Gåsøya.
Hans over 30 år lange karriere som musikkritiker begynte i Morgenbladet i 1913 og fortsatte i Arbeiderbladet 1921-1940. Der ble Reidarson viden kjent gjennom en rettssak, hvor han var tiltalt for nedslaging av Dagbladet-journalist Paul Gjesdahl i en krangel om Harald Sæverud som Reidarson sterkt mislikte (1927). Han var musikkritiker i Fritt Folk 1940-1945.
Reidarson var formann i programrådet til Kringkastingsselskapet A/S 1925-1930.
Kilder
Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Per Reidarson» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden. Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon. |