Petternelle Olsen (1848–1940)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Petternelle Jakobia Olsen (født Enoksdatter 3. februar 1848Sanderøya, død 1940Hellesvik) var strandsitterkone i Gårdvikskaret i Alstahaug, Nordland.

Biografi

Petternelle og Edvard Olsen

Petternelle Jakobia Enoksdatter ble født den 3. februar 1848[1] til Lydia Jakobsdatter på Sanderøya i Alstahaug og Enok Kristian Eliassen på Lamøya i daværende Tjøtta. Petternelle ble hjemmedøpt av mormoren Sebina Boletta Pettersdotter på Sanderøya. Hun synes samtidig å ha fått navn etter farmoren Petternelle Nilsdotter på Sleholmen og morfaren Jakob Jonsson på Sanderøya. En annen mulig forklaring er at navnet Petternelle Jakobia var oppkalling etter mormorens far Petter Jakob Mortensson på Sanderøya, men alt dette forblir gjettverk. Peternelle ble deretter døpt i kirken den 30. april. Dåpsfadrene var Per Kristian Olsen med kone på Flesa, Ingebrikt Sivertsen i Sandvær, Kjersten Marie på Sanderøya og Else Jeremiasdatter på Lauvøya.

På farssiden stammet Petternelle Enoksdatter fra bonde- og skipperslekter ute i øyene på Søndre Helgeland, herunder Blomsøy-ætten etter lensmann Hans på Blomsøya. Dette viste seg også i farssidens sosiale relasjoner. Blant annet var farmoren Petternelle Nilsdatter svigersøster til Humfrey Hass fra Skjeggesnes. Morssiden var ikke ringere. Morfaren Jakob Andreas Jonsson fra Vikdalen hørte til Vikdal-ætten, som opprinnelig var en av de få odelsslektene på Helgeland, og var også sønnesønn av Maren Budde. Foruten leilendingeslekter kom mormoren Sebina Pettersdotter fra en selveierslekt i Sør-Sandvær.

Petternelle Enoksdatters far døde allerede i 1851. Antakelig bodde hun sammen med moren eller hos morens slekt under oppveksten. Ved folketellingen 1865 finnes Petternelle hos morbroren Karl Benjamin Jakobsen, som var selveierbonde i Husvær. Med stunder ble Petternelle kjent med Edvard Kornelius Olsen av strandsitterslektGårdvik. De fikk først en sønn i 1873. Etter giftermål den 24. oktober 1875,[2] med Per Johannessen på Altra og Ulrik Kristoffersen på Lund som forlovere, fulgte ytterligere barn.

Sammen med Edvard Olsen hadde Petternelle Enoksdatter følgende barn.

Petternelle og Edvard Olsen forble boende i Gårdvikskaret (Skaret) i over 60 år. Han døde i 1937 eller sent i 1936. Hun døde i 1940Hellesvik, og ble begravet den 11. juni.[3] Petternelles oldebarn på Søvikstranda hadde bare vage minner om henne på hennes eldre dager. En datterdatter husker henne som en «liten kvinne med sorte klær og skaut. Hun var veldig gammeldags. Når hun skulle på besøk, og når hun dro, ble hun hentet med hest og kjerre».[4]

Referanser

  1. Kirkebok nr. 830A10 (1831-1865) for Alstahaug sokn, Herøy sokn, Sandnessjøen (Stamnes) sokn og Tjøtta sokn i Alstahaug prestegjeld, Herøy prestegjeld og Tjøtta prestegjeld. Side 216.
  2. Klokkerbok nr. 834C02 (1848-1862) for Herøy sokn i Alstahaug prestegjeld og Herøy prestegjeld. Side 5.
  3. Gravminne. Metadata fra DIS-Norges database. ID-nr. 4302529.
  4. Kilde: Nedtegnelser fra intervju med etterkommer (datterdatter).

Litteratur