Porsgrunn rådhus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Porsgrunn rådhus fra 1904-1905
Foto: Mahlum
Kammerherregården med seteritak.
Foto: Slægten Aall (1908).

Porsgrunn rådhus har adresse Storgata 149, Porsgrunn er sete for Porsgrunn kommunes styrende organer og en rekke kommunale kontorer. Bygningen ble tegnet av arkitekt Haldor Larsen Børve.

Det første rådhuset

Porsgrunns første rådhus var i den tidligere Kammerherregården, oppført i årene 1763 - 1765 av Niels Aall (1702–1784). I 1777 ble bygningen overtatt av Jacob Aall som solgte den til sin svoger Severin Løvenskiold i 1787. Severin Løvenskiold var kammerherre, derav fikk gården dette navnet, Kammerherregården.

I forbindelse med at kommunen ble opprettet etter innføringen av formannskapslovene i 1838, kjøpte Porsgrunn kommune denne gården og tok den i bruk som rådhus. I 1882 ble bygningen restaurert, og andre etasje ble utvidet som følge av at kommuneadministrasjonen hadde plassmangel. Gården ble bygget om for ble større og høyere ved å gå over to etasjer. Utseende ble sterkt endret, og arbeidene ble gjort etter tegninger av arkitekt Henrik Thrap-Meyer.

Dagens rådhus

Kammerherregården brant ned 9. desember 1901, og det ble 9. juli 1903 fattet endelige beslutning om bygging av et nytt rådhus. Den lokale arkitekten Haldor Børve ble engasjert for å utforme det nye rådhuset, og grunnstenen ble lagt ned 3. mars 1904. Allerede 20. juni 1905 ble rådhuset innviet.

Rådhusbygningen er oppført i pusset tegl, og har en monumental, symmetrisk komponert fasade mot Rådhusplassen. Utformingen er ikke ulik det noe eldre rådhuset i Skien, men arkitekt Børve videreførte og videreutviklet formen fra dette. Rådhuset er utført i nyrenessanse, men med betydelige innslag av jugendstil. Midtpartiet er forhøyet og utstyrt med fire søyler og tre store, rundbuede vinduer. Foran det midtre vindu er en avrundet balkong som er utsmykket med smijern i art nouveau-mønstre. Sidefløyenes vinduer i annen etasje har rundbuede tympanonfelter (det trekantete feltet i gavlen) som er dekorert med datidens kommunevåpen og pors-plantens blader.

Galleri

Kilder