Art nouveau

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eksempel på art nouveau i form av jugendstil i Norge: Historisk museum ved Tullinløkka i Oslo, tegnet av Henrik Bull, åpnet for publikum i 1904.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Art nouveau var en stilretning innen kunst og arkitektur fra 1890-åra inn i 1900-åra. I Norge slo stilen særlig gjennom i sin tyske form, kalt jugendstil. Stilen fokuserer på utvikling av linjer, der man unngår skarpe kanter og rette linjer og i stedet bruker buer og linjespill. Den har til felles med rokokko og gotikk at den bryter med de klassiske formverdiene. Den oppsto i stor grad som en reaksjon på at nye stiler gjorde lite annet enn å endre litt på en tidligere stil; art nouveau skulle bryte ut av formene.

Innen malerkunsten er særlig Edvard Munch kjent for bruk av stilarten. Kunsthåndverk i art noveau ble særlig fremmet av Jens Thiis. Innen arkitektur dominerer jugendstilen, med Henrik Bull som fremste arkitekt innen stilen, som er nær sagt enerådende, mens det innenfor andre kunstformer i større grad finnes påvirkning også fra andre land enn Tyskland.

Kilder