Røros kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Røros kommune - Plaassjen tjïelte
1640 Roros komm.png
Basisdata
Kommunenummer 5025
Fylke Trøndelag
Kommunesenter Røros
Areal 1761.66  km²
Areal land 1761.66  km²
Areal vann 0  km²
Folketall 5 598 (2023)
Sammenslåing(er) 1964: Røros landsogn, Glåmos og Brekken innlemmet.
Fradeling(er) 1926: Røros landsogn, Glåmos og Brekken fradelt.
Målform Nøytral
Nettside Nettside
Fra Røros i 1973. Foto: Frode Inge Helland.

Røros kommune (bokmål/nynorsk) eller Plaassjen tjïelte (sørsamisk) er en kommune i Trøndelag fylke. Den grenser mot Tydal, Holtålen, Os, Engerdal og Härjedalen i Sverige. Kommunesenteret Røros er en gammel bergstad, som i sin helhet er innlemmet på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Kommunen har en sørsamisk befolkning som har lange tradisjoner i området. Det er betydelig reindrift i Røros kommune, med omkring 8000 slaktedyr i året. Fra 1. juli 2018 er kommunen del av Det samiske forvaltningsområdet.

Dagens kommunegrenser oppsto i 1964, da Røros bergstad, Røros landsogn samt Brekken og Glåmos kommuner ble slått sammen. Eneste tettsted i kommunen er Røros. Ved Glåmos og Brekken er det noe tettbebyggelse, mens det ellers i kommunen bare er spredt bosetning.

Historisk forbindes Røros først og fremst med bergverksdrift. Røros Kopperverk ble oppretta i 1644, og dominerte hele bergstaden. I tillegg spredte bergverksvirksomheten seg ut til omlandet, der bøndene leverte ved, kull og andre varer. Gruvene ble nedlagt i 1977, da de ikke lenger var lønnsomme. Etter hvert ble turisme viktigste næringsvei for kommunen, der omkring en fjerdedel av de yrkesaktive er ansatt i bedrifter som virker opp mot reiselivet. Utafor tettstedet er det for det en del jordbruk.

Det er to lokalaviser som utgis fra Røros: Fjell-Ljom og Arbeidets Rett.

Kilder

  • Røros i Store norske leksikon