Rafal Mohamad Jamil (1991–2011)
Rafal Mohamad Jamil (født 5. mars 1991 i Bagdad i Irak, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) var nettopp ferdig med ungdomsskolen i Egersund og aktiv i Dalane AUF da hun ble drept i terrorangrepet på Utøya.
Jamil hadde bodd i Norge i litt over et år og raskt lært seg norsk. Høsten 2011 skulle hun begynt på Helse- og sosialfag på Time Videregående skole. Planen var å bli tannlege.
I tillegg til å være aktiv i AUF, var hun engasjert i Frelsesarmeen, der faren hadde vært med i mange år. Hun ønska å bidra i det samfunnet som hadde hjulpet henne og familien i sikkerhet fra krigen i Irak.
I minneboka på Utøya blir Rafal beskrevet som snill, aktiv og sosial, og som en som alltid stilte opp.
Hun var i vannkanten på sydspissen av Utøya og terroristens nest siste offer.
Familie
Rafal var datter av far Yasin Mohamad Jamil og mor Bayda. Lillebroren Ahmed Yasin på 17 år var også på Utøya. Han ble skutt og skadet, men overlevde. Begge var på Utøya for første gang. Familien var bosatt i Egersund.
Bisettelse og minnestund
Jamil ble bisatt fredag 5. august 2011 utenfor Erbil i Irak. Mandag 8. august ble det holdt en offisiell minnestund for henne i Aulaen på Dalane videregående skole i Eigersund. Seremonien ble leda av lederen i Eigersund Arbeiderparti Inghild Vanglo, og Jamils overlevende venninner, Marta Svendsen og Frida Ripland Moberg, holdt tale for henne. I tillegg stilte den skadde vennen Mathias Eckhoff opp i rullestol, på permisjon fra sykehuset. Det var også taler av forsvarssjef Grete Faremo, den irakiske ambassadøren Sundus Omar Ali, ungdomsleder i Frelsesarmeen, Raeko von Silhout, og biskop Erling Pettersen. Veli Akalp hilste fra det muslimske miljøet i Eigersund. [1] [2]
Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet
I minneordet om Jamil fra AUF og Arbeiderpartiet sto det blant annet:
(...) Hun var blitt glad i Norge, sitt nye fedreland. Hennes venner i AUF omtaler henne med heder og ære. De forteller at Rafal kunne fremstå som litt stille og tilbaketrukket. Men, hun hadde ben i nesen, og var aldri redd for å si hva hun mente. Det kan vi levende se for oss.
På tross av sitt korte opphold i Norge rakk hun å engasjere seg på et bredt område. (...) Rafal brukte sitt første år i Norge godt, og hadde blant annet forberedt seg for å kunne begynne i norsk videregående skole. Hun gledet seg over sin plass på Helse- og sosialfag på Time Videregående skole fra høsten av. (...) | ||
– Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen.
På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.[3] |
Minnesteder
Etter terrorangrepene, mot regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya i Hole kommune 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Eigersund kommunes minnesmerke er reist på Gruset i sentrum, like ved Turistinformasjonen.
Utøyas bursdagsmarkering
På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".
22. juli-senterets bursdagsmarkering
På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side. Under er minneteksten for Rafel Mohamad Jamil i 2023.
Minnebok på Utøya
Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene kan skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Nedenfor er Jamils minnebok avbildet.
Referanser
- ↑ Kvassheim, Gunnar: Minnestund som pekte framover. Dalane Tidende, onsdag 10. august 2011, s. 8-9. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Klippenberg, Arnt Olav: Rafal var vakker, like vakker på innsiden som utenpå. Stavanger Aftenblad, tirsdag 9. august 2011, s. 4 Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
Kilder og litteratur
- 22. juli-ofrene. Aftenposten (morgen) 08.03.2012, s. 8-9. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Bjørnå, Tove M. E.: Rafal ringte far minutter før politiet kom. Stavanger aftenblad, fredag 11. mai 2012, s. 14-15. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Google Maps-kart over 22. juli-minnesmerker i Norge og utlandet. Oversikten utarbeida av Eva og Gunnar Rogneflåten 2021.
- Holmen, Marius Wiig: Egersunds ordfører: – Vi står sammen om ansvaret for at det ikke skal skje igjen. Stavanger aftenblad, fredag 23. juli 2021, s. 14-15. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Klippenberg, Arnt Olav: Rafal var vakker, like vakker på innsiden som utenpå. Stavanger Aftenblad, tirsdag 9. august 2011, s. 4 Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Kvassheim, Gunnar: Minnestund som pekte framover. Dalane Tidende, onsdag 10. august 2011, s. 8-9. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Minnebilag. Minneord skrevet av pårørende, venner, kolleger og partifeller om terrorofrene. VG 08.08.2011, eget bilag, s. 64-96. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
- Nipen, Kjersti: Nå er 53 minnesmerker på plass landet rundt. Aftenposten, 25.juni 2013. Besøkt 22.07.2019.
- Notaker, Hallvard: Arbeiderpartiet og 22. juli. Aschehoug, 2021. ISBN 9788203295478. Digital versjon på Nettbiblioteket
- NOU 2012: 14 Rapport fra 22. juli-kommisjonen
- Oslo tingretts dom av 24. august 2012 (NB! Ofrene er anonymisert, men dommen inneholder svært sterke beskrivelser av skader)
- Oversikt over dødsofrene. nrk.no, juli 2011. Besøkt 30.06.2021.
- Regjeringen: Forskningsprosjekter og rapporter. regjeringen.no, 21.04.2015. Besøkt 03.06.2020.
- Stormark, Kjetil: Da terroren rammet Norge. Kagge Forlag, Oslo 2011 Digital versjon på Nettbiblioteket
- Rafal Mohamad Jamil i Historisk befolkningsregister