Rasmus Hærem

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skipsbyggmester Rasmus Hærem (1834-1909).

Rasmus Olai Hærem (født 19. februar 1834 i Stavanger, død 23. september 1909 samme sted) var skipstømmermann og skipper. Han bidro til dannelse og drift av landets første ynglingeforening sammen med sin yngre bror, Peter Lorentzen Hærem, som han skal ha kommet noe i skyggen av.

Oppvekst

Rasmus Hærem ble født i det såkalte "dokkehuset" i Bergsmauet på Straen i Stavanger. Han var nummer fem i en søskenflokk på sju. Foreldrene var Ragnhild f. Vedeler (1805-1869) og Ommund Ågesen Hærem (1800-1870). Moren var aktiv i kristelig organisasjonsarbeid, blant annet som søndagsskolelærer. Faren var tømmermann. Han døde da Rasmus var seks. Parets yngste barn var da spedbarn, mens eldstedatteren var 16. I følge Rasmus ble moren utsatt for store utfordringer hva oppdragelsen angikk, for han beskriver seg selv som en nysgjerrig villstyring som ofte bedrøvet sin mor. Om hun mislikte sønnens adferd, fant hun fram riset.

Sin første lese- og skriveopplæring fikk Rasmus på kvisten i barndomshjemmet på Straen, der moren underviste både sine egne og naboenes barn. Siden fikk Rasmus og broren Peter undervisning i Stephan Due's privatskole i brødrevennenes hus i Asylgata 6. Som elev var Rasmus flink i fag han likte, men det gikk dårlig i de disiplinene han utførte som en plikt, uttalte han som voksen. Hans favorittfag var tegning. Allerede 10 år gammel kunne han tegne et fullrigget skip med stående og løpende rigg. Han laget også modeller av skip som han skar ut med kniv.

Sjømann

Hærem dro til sjøs som 14-åring, etter endt skolegang. Han hyrte seg først som kokk og siden som jungmann og andrestyrmann, uten godkjent styrmannssertifikat.

I flere av landene han kom til, gikk han i land. Både i England og Amerika fikk han arbeid. I London satte han seg inn i seilmakeryrket, og han utnyttet tiden både om bord i skuter og i land til å tilegne seg praktisk kunnskap. Særlig var han interessert i skipsbygging og fikk opplæring i skipstømmermannsyrket ved flere verft i ulike land. Han lærte seg også å snakke engelsk.

Med tiden fikk han også styrmannssertifikat i Stavanger, men sjømannsrullene for Stavanger viser at han aldri hyrte seg som offiser på noen skute fra hjembyen. Derimot hyrte han seg for tre nye år på norske skuter som fartet verden rundt. Han gikk i land i San Fransisco en tid og søkte lykken med gullgraving et halvt år, uten å oppnå den store gevinsten.

Etter en ny verdensomseiling endte han opp i Boston på østkysten av USA. Der gikk han i land for å lære mer om skipsbygging, for det var skipsbygger han drømte om å bli. Han hyrte seg etter hvert på en amerikansk skute, som skulle til byene ved Østersjøen, der han ble lovet avmønstring. Da kapteinen nektet ham dette, stakk han av og kom seg om bord i et mindre fartøy i Kronstadt på en øy i Finskebukta like vest for St. Petersburg, som skulle til Stavanger.

Skipsbyggmester

Skipstømmermannen i arbeid.

22 år gammel (1857) ankom Hærem hjembyen, der han fikk arbeid som skipsbyggmester. Allerede samme år fikk han ferdigbygd sitt først skip som mester. Han regnes som byens første klipperkonstruktør som bygde skuter med konkav bauglinje. Det nye skipet ble navngitt "Reform", og skipet viste seg å leve opp til navnet på en positiv måte.

I 1862 møtte Rasmus på sesjon i marinen. Han var ferdig med denne tjenesten 8. mars 1865, og han bodde på denne tiden fortsatt hjemme i Bergsmauet sammen med moren, Ragnhild (61), den eldste søsteren, Elen Serine (42) og yngstebroren Peter som var blitt 26 år. I årene 1862-1864 var Rasmus Hærem byggmester for Misjonsskolens hovedbygning som ble reist på C4- løkken på Eiganes i disse årene og som ble innviet i april 1864 av forstander Peder Blessing.

I 1864 kjøpte Rasmus Hærem Sandvigverven fra konkursboet etter handelshuset Kielland. På verftet sitt konstruerte skipstegner Hærem både seilskuter og etter hvert også dampskip. De skip Rasmus Hærem formet, var rene perler i norsk skipsbygningskunst, skriver M. L. Michaelsen i sin «Stavanger Sjøfarts historie» der Rasmus Hærem står oppført som byggmester for hele 35 stavangerseilskuter. For flere av disse var han også skipskonstruktør. Hærem var også med på å bygge det første dampskipet som gikk av stabelen i Stavanger, «Primus», som ble bygd for Brødrene Berner i 1871.

Giftermål og familie

Den 25. april i 1867 ble Rasmus Hærem gift i Korskirken i Bergen med Emilie Vedeler, født i Bergen i 1839 som datter av handelsborger Claus Krohn Vedeler (1800-1864) og Helche Margrethe Ellerhusen (f. 1803).

Huset i Nedre Strandgate 63 (som nå er revet) fikk Hærem kjøpe på auksjon for 1370 kroner i 1868 (tinglyst skjøte 18.12-1868). Hærem kjøpte sitt hus av enken etter skipper Danqvart Normann, Nille Nielsdatter Opstad. Hun var datter av haugianerparet Niels Hansen Opstad og fru Pernille Christensdatter. Normann døde i 1863, og kona klarte ikke å sitte med huset sitt på Straen. Med Pernille Christensdatter Normanns samtykke ble huset hennes i Nedre Strandgate solgt på auksjon til Rasmus Hærem.

Rasmus Hærem må ha flyttet inn i huset før skjøtepapirene ble tinglyst, for det var om høsten i 1868 de forberende møtene for dannelsen av en kristen forening for unge menn, også kalt ynglingeforening, ble avholdt i hjemmet til Rasmus og Emilie Hærem i Nedre Strandgate 63.

Ekteparet Hærem fikk barna

  1. Ommund (1868), som ble tekniker som voksen.
  2. Helga Christiane ble født 28. mai i 1869
  3. Claus født i 1870
  4. Ragnhild Ommunda ble født i 1872. Hun tok realskole og lærerinneskoleeksamen før hun ble gift i Durban med misjonsprest Peder Aage Rødseth (født i Ålesund i 1869) i 1894. Rødseth utvandret til Sør-Afrika i 1882, men etter å ha bevitnet det arbeidet norske misjonærer utførte til beste for menneskene i Zululand, søkte han om opptak ved Misjonsskolen i Stavanger der han ble ordinert misjonsprest i 1892. Det var under studieoppholdet i Stavanger Rødseth forlovet seg med Ragnhild Hærem. Ekteparet Rødseth bodde på misjonsstasjonene Patane og Eshowe i Sør-Afrika før Rødseth ble lærer ved den lutherske presteskolen Oscarsborg i samme land. Den 8. april i 1917 døde Ragnhild og hennes døtre Esther og Helga etter å ha blitt dratt ned i kvikksand i en lagune ved munningen av elven Amatikulu i Natal. Peder Aage Rødseth giftet seg andre gang med Marit Sødahl i 1918. Han døde på misjonsstsjonen Eshowe i 1945.
  5. Berent Christian født 1875 på Tangen i Drammen
  6. Ragna Emilie født 1877 på Strømsø i Drammen
Rasmus Olai Hærem og kona Emilie fotografert ca. 1870

Omkring 1875 flyttet Rasmus Hærem sin virksomhet til Drammen der han samarbeidet med skipsbyggmester og grosserer Helge T. Kjær, som hadde røtter i Lassen-familien i Stavanger og som var en støtte for Peter Hærem og som Peter bodde hos i en periode mens han underviste som lærer i Drammen. Også i Drammen livnærte Rasmus Hærem seg som skipsbyggmester.

I 1878 var ekteparet Hærem flyttet tilbake til Stavanger der fru Emilie døde dette året, bare 38 år gammel. Elisabeth Handeland (født på Fjellberg i 1862), hjalp da enkemann og skipsbyggmester Hærem med stell av hjem og barn.

I 1885 leiet enkmann Rasmus Hærem ut husvære i Nedre Strandgate 63 til skipsfører Einar Skavland Meling (født i Håland i 1845), hans kone, Anne Bergitte (f. i Stavanger i 1851) og parets døtre Eli Røgh og Theodora Helene. Anne Bergitte Meling var for øvrig en slektning av Peter Hærems kone, Johanne Marie Monsen (f. i Stavanger i 1844). I 1900 hadde Rasmus Olai Hærem sin datter, Helga Hærem, (født i Stavanger i 1869) som sin husbestyrerinne. Han leide da ut husvære til tollbetjent Otto Fredrik Lowzow og hans familie.

Rasmus Hærem døde 23. september 1909 da han var 74 år gammel. Den 1. oktober samme år ble han, under meget stor deltakelse, gravlagt på Lagård gravlund som ynglingeforeningens «grand old man».

Begravelsen foregikk fra Ynglingens lokaler i Asylgata 6.

På Hundvåg har skipsbyggmester Hærem fått en gate oppkalt etter seg.

Kilder