Ring 1 (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vaterlandtunnelen er del av Ring 1 i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Ring 1 er den innerste av de tre ringveiene i Oslo, og går rundt sentrumsområdet. Den er også kjent som Ibsen-ringen eller Henrik Ibsen-ringen, ettersom Hammersborggata tidligere het Henrik Ibsens gate, og som indre ring. Siden 2010 har den vært identisk med riksvei 162, og er altså en statlig veistrekning.

Traseen er per 2020: Munkedamsveien, Frederiks gate, St. Olavs gate, Pilestredet, Hammersborgtunnelen, Hammersborggata, Vaterlandstunnelen, Lybekkergata, Schweigaards gate, Nordenga bru og Kong Håkon 5.s gate. Strengt tatt er ikke dette en ring, men via E18 gjennom Operatunnelen kommer man fra endepunktet ved Ekebergskråningen til startpunktet ved Filipstad.

Ring 1 ble oppretta i 1990. Fram til 2010 var den ikke identisk med riksvei 162, ettersom ringveien tok av fra Schweigaards gate ved påkjøringsrampa til Nylandsveien og så fulgte riksvei 4 sørover, mens riksvei 162 fortsatte over i Grønlandsleiret. I 2014 ble traseen noe endra som følge av nytt veisystem i Bjørvika, slik at den nå krysser jernbanen over Nordenga bru og går over i Kong Håkon 5.s gate.

I byplanlegginga brukes ring 1 ofte for å definere sentrumsområdet, for eksempel i forbindelse med forslag om bilfri sone, parkeringsbestemmelser og liknende.

Litteratur og kilder