Roger Engvik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Roger Engvik (født 10. august 1944 i Ålesund) er frilansforfatter og fotograf. Han var pressefotograf i Sunnmørsposten fra 1961 og gruppeleder for Sunnmørspostens fotoavdeling i årene 1992 til 2011.

Engvik har vært mobiliseringsdisponert presse- og informasjonsoffiser (orlogskaptein) i Sjøforsvaret og var med på å stifte Sjøforsvarets Informasjonsoffisersforening (SIOF).

Han har gitt ut bildeheftet «Fuglene på Runde» i 1978. Ny utgave i bokform med tittel «Fuglene på Runde og øyene omkring» i 1983. En tredje utgave i utvidet form under tittelen «Fuglene vest ved havet – på Runde og langs kysten», på norsk, engelsk og tysk i 1986. (Sunnmørsposten forlag). Han ga også ut boka «Da kattuglene ble husløse – om fugler og dyr i en skogkant» i 1980 (Nordvest forlag).

Han var hovedfotograf for bøkene «Jazz i Molde» (Terje Mosnes, forfatter) i 1980 og «Jazz i Molde II» i 1991. Engvik har levert et stort antall bilder til boka «Ut av det blå – Femti forrykende år med jazz i Molde» (Terje Mosnes, forfatter – Kagge forlag) 2010. Videre har han gitt ut:

  • «Venner og naboer – en hyllest til mennesker og natur på Nordvestlandet» i 2002. Historie og bildeglimt fra 40 år som fotojournalist. (Sunnmørsposten forlag).
  • «Brenner dei ikkje brising meir…? – Om sankthansbål og båltradisjoner i Ålesund» i 2016, sammen med byhistoriker og forfatter Harald Grytten. (Sunnmørsposten forlag).
  • «Barnebarnsboka», ei eventyrbok med favoritteventyr, egne eventyr, legender og noen vers i 2017. Egenproduserte illustrasjoner. (Utgitt på eget forlag – Havkanten naturbilder forlag).
  • «Fra titteskap til landskapsakvarium – 70 år siden Ålesund fikk akvarium og 20 år siden Atlanterhavsparken åpna» i 2018. (Utgitt på Atlanterhavsparken forlag).

Et portrett tatt av kong Olav V ved kongebjørka i Molde, ble valgt som motiv for et kongefrimerke i anledning kong Olavs 80-årsdag i 1983.

Permanent foto og informasjonsutstilling om havørn i Atlanterhavsparken i Ålesund fra 2011. Har laget videoen «HAVØRN - kystens majestet», ferdig produsert i 2013.

Permanent utstilling om sjøfugl på Runde vedRunde Miljøsenter fra 2012.

Engvik ble tildelt utmerkelsen «Molderosen» for arbeid med å sette Moldejazz på kartet.

Han er amatørornitolog, og var med på å stifte lokalavdeling av Norsk Ornitologisk Forening i Møre og Romsdal i 1968. Redaktør for det første lokale, ornitologiske tidsskrift i Norge, «Rallus».

Mangeårig styremedlem i Ålesund akvarium. I prosjektgruppa som planla Atlanterhavsparken – det norske akvariet på Tueneset i Ålesund og i byggekomiteen for anlegget. Er fra 2012 rådsleder i Stiftelsen Atlanterhavsparken.

En kort karriere som visesanger på 1960-tallet resulterte i fire singleplater og medvirkning på to LP-plater.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Roger Engvik er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!