Rollag kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rollag kommune
0632 Rollag kommune.png
Basisdata
Kommunenummer 3051
Fylke Viken
Kommunesenter Rollag
Areal 449.28  km²
Areal land 433.13  km²
Areal vann 16.15  km²
Folketall 1 411 (2018)
Grunnlagt 1837
Fradeling(er) 64,96 % i 1858 til nyopprettede Nore kommune (fra 1964 Nore og Uvdal kommune)
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Liste over ordførere

Rollag kommune er en kommune i Numedal i Viken fylke (før 1. januar 2020 i Buskerud). Den grenser i nord mot Nore og Uvdal, i øst mot Sigdal, i sørøst mot Flesberg og i vest mot Tinn kommune i Vestfold og Telemark fylke. Kommunen har to tettsteder; Rollag i den sørlige delen, hvor kommuneadministrasjonen ligger, og det noe større Veggli i den nordlige delen.

Navnet

Om kommunenavnet Rollag er det enighet om at siste ledd er lag (fiskeplass). Når det gjelder første ledd, er det lansert minst to tolknings-forslag.

Det ene går ut på at første ledd forteller om hvor fiskeplassen lå. Leddet kan komme av et bortkommet navn Rolla på ei sideelv til Lågen. Rollag kan da ha vært en fiskeplass i Lågen der elva renner ut.

Det andre går ut på at første ledd forteller hva slags redskap det ble fisket med på fiskeplassen(e). Det norske dialektordet «rodda» betyr «vidjekorg til høy», og i gammelnorsk finnes ordet rohafr, som var en håv til å øse opp fisk som var innestengt i notkast. Men viktigere er nok de engelske dialektordene raddle/ruddle, som betyr ‘lange stikker vridd inn mellem loddrette staker til gjerde’. Etter dette kan det tenkes at den gammelnorske formen har vært roðlag. Første ledd ro kan ha hatt betydningen «flettverk». Rollag kan da bety «stedet der det legges flettverksgjerde» til å fange fisk med. [1] Rollag er også et gårds- og slektsnavn i nabokommunen Tinn.

Næringsliv

Kommunens hjørnesteinsbedrift var lenge bildelfabrikken Kongsberg Automotive Rollag, en del av Kongsberg Automotive-konsernet, som fram til 1987 var en del av den sivile virksomheten til Kongsberg Våpenfabrikk. Kongsberg Automotive Rollag lå nær bygdesenteret i Rollag, på vestsiden av Numedalslågen, og ble etablert i 1975. Fabrikken sysselsatte pr. 2014 ca. 90 ansatte. Virksomheten ved fabrikken opphørte i 2018 grunnet lav lønnsomhet.

I kommunen er det to kraftverk i Numedalslågen, Mykstufoss kraftverk (52 MW) og Djupdal kraftverk (14 MW).

Rollag kommune eier og driver Idrettsskolen Numedal folkehøgskole.

Bygninger

Rollag stavkirke er en av fire stavkirker i Numedal.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Alfstadloftet i Rollag er et stabbur fra rundt 1190, og regnes som Norges nest eldste ikke-kirkelige bygning. På en stolpe inne i stabburet er det runeinnskripsjoner med teksten Gjermund gjorde meg.

Rollag stavkirke nær Rollag prestegård er en enskipet stavkirke (midtmastkirke), opprinnelig fra siste halvdel av 1200-tallet. Eldste skriftlige referanser til kirken er fra 1425. Prestegården er blant landets eldste, og er fredet.

Rollag bygdetun er bygdemuseum for Rollag kommune, beliggende ved Rollag prestegård og Rollag stavkirke. Museet ble anlagt i 1946 og består av 13 bygninger rundt et vidt tun typisk for denne delen av Numedal, samt omkring 1000 gjenstander.

Veggli kirke fra 1859 er laget etter tegninger av Christian Heinrich Grosch. Den erstattet en stavkirke på stedet, som ble revet da den nye kirken sto ferdig. På Vegglifjell ligger Veggli fjellkirke.

Personer fra Rollag kommune

Andre personer med tilknytning til Rollag kommune


Galleri Rollag kommune

Referanser