Romeriksposten (avis)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Romeriksposten)
Hopp til navigering Hopp til søk
Thorvald Tveterhagen (1883-1960) var redaktør av avisene Romerike og Romeriksposten

.Romeriksposten ble opprettet 5. april 1931, og var en venstreavis. Det var Thorvald Tveterhagen, formann i Bladeierforeningen, som opprettet, redigerte og ga ut avisa. Den var på fire sider, ble satt med håndsats og trykt i Tveterhagens bolig i Lillestrøm. Opplaget var på noen få hundre eksemplarer, og den kom ut hver lørdag, senere hver tirsdag og fredag.

I det første nummeret ga Tveterhagen uttrykk for sin mening med avisa. Der skrev han med velkjente venstreord at ”Romeriksposten er et nasjonalt blad som vil være med på å hevde vor nasjonale selvstendighet og arbeide for en sund og forsiktig fremskridtvenlig politikk som tar hensyn til samfundets økonomiske forhold.[1].

Som andre aviser ble Romeriksposten sensurert under krigen, og redaksjonene prøvde å finne en balansegang overfor tyskerne og Nasjonal Samling. Tveterhagen meldte seg inn i Nasjonal Samling, og tok inn mer stoff fra Nasjonal Samlings Pressetjeneste enn det nazimyndighetene påla avisene i Skedsmo. Følgen ble at et stort antall abonnenter sa opp avisa. Dessuten så ikke nazistene nødvendigheten av å holde den i gang siden deres hovedorgan Fritt Folk hadde over 250 abonnenter i Lillestrøm. Da det i tillegg ble papirrasjonering, måtte avisa innstille i mai 1942.

Se Aviser i Skedsmo

Litteratur

  • Hals, Harald: Lillestrøms historie. Bind II. Lillestrøm 1978. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Monsen, Otto: «Romerikspressen gjennom tidene. 1824-1970.» I Årbok 1997. Arbeiderbevegelsens historielag i Akershus. Lillestrøm 1997.

Noter

  1. Romeriksposten 5. april 1931. Sitert etter Hals II 1978 s. 146