Rune Havdal (1967–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Rune Havdal (1967-2011)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
"Rune Havdal 43 år" er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Øvre Eiker kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i Skriverparken, ved Drammenselva i Hokksund.
Foto: Eva Rogneflåten (2021).
Plakett på Øvre Eiker kommunes 22. juli-minnesmerke.
Foto: Eva Rogneflåten (2021).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Rune Havdal, 43 år.{
Foto: Eva Rogneflåten (2023).

Rune Havdal (født 16. desember 1967 i Rennebu, død 22. juli 2011 på Utøya) var vekter i et sikkerhetsfirma og drev et tømmerhogstfirma. I ti år var han sikkerhetsvakt for AUF på Utøya.

Rune vokste opp i Gisnadalen i Rennebu kommune. Som 15-åring flyttet han til Øvre Eiker kommune, der han senere etablerte seg med kone og to barn.

På fritiden var han aktiv i naturen blant annet gjennom turer og elgjakt. I 2011 hadde han nylig startet opp et tømmerhogstfirma, og ville slik gjøre naturen til noe mer enn en fritidsaktivitet. Han var også aktiv i skytterklubben Aron SK i Drammen med stor interesse for både pistol- og feltskyting. Gjennom flere år på 2000-tallet var han tillitsvalgt i klubben.

Under terrorangrepet på Utøya, ble han drept i området mellom Informasjonshuset og brygga.

Bisettelsen

Havdal ble bisatt fra en fullsatt Bakke kirkeSkotselv i Øvre Eiker torsdag 4. august 2011. Det offentlige Norge var representert ved Øvre Eikers ordfører Ann Sire Fjerdingstad (H), fylkesmann Kirsti Kolle Grøndahl og stortingsrepresentant Martin Kolberg, som holdt tale. AUF var også representert. [1] [2]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

(...) Som mangeårig vekter i et sikkerhetsfirma var han godt trent i å håndtere utfordrende situasjoner på en sindig måte. I hele ti år stilte han opp for AUF og bisto vaktholdet på Utøya. Slik bidro han til å gjøre sommerleirene til det de skulle være for unge mennesker fra hele landet: Et sted for glede, fellesskap og engasjement, et sted for trivsel i trygghet. (...)

Vi som fikk gleden av å bli kjent med Rune på Utøya, vil huske han som en rolig, men alltid tilstedeværende person. Han var hjelpsom og imøtekommende, en lun, snill og livsglad mann, der latteren satt løst. (...)

Gjennom årene som vakt ble Rune et kjent og kjært gjensyn for svært mange AUF-ere. Mange forbinder minner om Utøya med gode minner om han. Rune, du var den voksne som skapte trygghet for de unge. Du vil bli dypt og inderlig savnet, og vi er deg evig takknemlig. Din innsats for Utøya gjennom mange år vil ikke bli glemt. I disse dager går våre tanker først og fremst til Runes barn og hans nærmeste pårørende. Vi lyser fred over Rune Havdals minne.

– På vegne av Arbeiderpartiet og AUF.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen[3]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Øvre Eiker kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i Skriverparken.

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Nedenfor er Rune Havdals minnebok avbildet.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".[4]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av det og legger ut en minnetekst på sin Facebookside. Under er minneteksten for Rune Havdal i 2022:

Referanser

  1. Stokke, Jorunn: Rune Havdal gravlagt. Eiker avis, onsdag 10. august 2011, s. 23. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Løver, Vigdis Margrethe: Vi glemmer deg aldri Rune. Tok farvel med Rune. Eikerbladet, fredag 5. august 2011, forsida og s. 3. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  4. Vi minnes 22. juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.

Kilder og litteratur