Sørenga

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Flyfoto av Sørenga tatt i 1954.
Foto: Vilhelm Skappel / Widerøes Flyveselskap

Sørenga er området mellom Bispevika og Østfoldbanen i Gamlebyen i Oslo. Middelalderparken med vannspeilet der Alna tidligere rant ut i fjorden ligger på Sørenga. I middelalderen var deler av området kjent som Øra; der lå Kongsgården og Mariakirken. Med kongens gård, og Mariakirken hvor prosten ved rikets kansler, var dette fra begynnelsen av 1300-tallet og fram til ut i senmiddelalderen landets administrative sentrum.

Området tilhørte lenge slottsmarkene, men ble på slutten av 1700-tallet kjøpt av Oslo Ladegård. I 1823 tok Thor Olsen over, og Thor Olsens løkke ble opprettet da han to år senere bygget en arklåve på løkka. Deretter kom Norges Statsbaner i 1860 som året etter kjøpte Thor Olsens løkke. Det var i forbindelse med jernbaneutbyggingen at de første store utgravningene av middelalderruinene i området fant sted. Gjennom disse og senere utgravninger har mye av ruinene blitt frilagt.

Slaget på isen i 1161, der Inge Krokrygg falt, sto omtrent der Sørenga ligger nå; fjorden gikk da lenger innover.

Christiania Kul- og Vedbolag bygde i 1914 byens første privateide krananlegg og siloer for kull og koks på Sørengkaia, anlagt fra 1906.

Galleri

Kilder

  • «Sørenga» i: Tvedt, Knut Are (red.): Oslo byleksikon, Kunnskapsforlaget, Oslo 2010
  • Sørenga på Wikipedia på bokmål og riksmål


Koordinater: 59.9034° N 10.7583° Ø