SS-Standarte «Kurt Eggers»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ermebånd som ble innført etter oppgraderingen i desember 1943, tidligere hadde de benyttet teksten SS-Kriegsberichter.

SS-Standarte «Kurt Eggers» var et krigskorrespondent- og propagandaregiment i Waffen-SS under andre verdenskrig. Det ble opprettet i januar 1940 som SS-Kriegsberichter-Kompanie, og eksisterte helt til det tyske sammenbruddet i 1945.

I 1940 dekket enheten kampene i Vest-Europa og i 1941 på Balkan. Det ble i august 1941 oppgradert til SS-Kriegsberichter-Abteilung da Waffen-SS ble sterkt utvidet og enhetens ansvarsområdet gikk over langt flere enheter. Det ble i desember 1943 igjen oppgradert til regiment (standarte) og fikk navnet SS-Standarte «Kurt Eggers», med navn etter den tyske nasjonalsosialistiske poeten og forfatteren Kurt Eggers som hadde vært redaktør av SS-bladet Das Schwarze Korps og som ble drept i nærheten av Kharkov 13. august 1943 mens han var tilknyttet 5. SS-Panzer-Division «Wiking».

For å kunne tjenstegjøre i enheten måtte en være en erfaren skribent, og helst i flere språk. De fikk utdannelse ved Berlin-Zehlendorf og i løpet av denne opplæringen ble det bestemt hvilken enhet en skulle bli tilknyttet, ofte til en enhet som hadde store innslag av soldater fra samme land som vedkommende kom fra, eller ved andre regulære enheter innen Waffen-SS.

Leder av enheten var SS-Standartenführer (tilsv. oberst) Günther d'Alquen

Det skal ha tjenestegjort 47 nordmenn i enheten i løpet av krigen, blant dem Knut Hamsuns sønn Arild i 1943, Fritz Ihlen, Osvald Olsen, Finn Wigforss, samt Olav Jøntvedt på slutten av krigen. Seks av nordmennene ble drept mens de tjenestegjorde i regimentet.

Kilder