Severin Isene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Isenes gravminne på Hurdal kirkegard.
Foto: Dag Ove Hoel-Knai

Severin Isene (født 19. oktober 1876 i Davik i Nordfjord, død 16. september 1963) var skogforvalter i HurdalRomerike.

Han vokste opp på garden Isene (ytre) i Ålfoten, som da tilhørte Davik kommune. Bygda er nå en del av Bremanger kommune. Severin Isene var sønn av gardbruker Lars Andersen og Anne Rasmusdatter.

Rundt 1910 kom han til Hurdal som skogforvalter for Mathiesen Eidsvold Værk. I folketellinga for 1910 er han registrert på plassen Skabland i Skrukklia, som ugift «skogfuldmægtig». Isene var ansatt hos den store skogeieren Mathiesen i 30 år, til 1941. Under andre verdenskrig dreiv han et av de største knottkapperia i bygda; knotten ble brukt som drivstoff.

Da han bodde i Hurdal, var han en aktiv deltaker i lokalsamfunnet. Severin Isene satt som styremedlem i Hurdal Sparebank fra 1921 til 1928, og han satt seinere i forstanderskapet (bl.a. i 1943). Isene var ikke minst svært sentral i Hurdal Telefonforening, som ble stifta i 1899. Han var formann i telefonforeninga fra 1917 til 1948, da kabel- og linjenettet ble overdratt til Telegrafverket. Med si lange fartstid i foreninga var det ikke unaturlig at Isene skreiv kapitlet «Telefon til Hurdal» i Hurdal bygdebok (utgitt 1973).

Kilder og litteratur