Skarragruvene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
En av de nedlagte gruvegangene - gjenbrukt til hjemmebrenning.
Foto: Ukjent / Eiker Arkiv (1935).

Skarragruvene var fra 1769 til 1798 et gruvefelt i Øvre Eiker i Buskerud.

Gruvene var i drift under Kongsberg Sølvverk på sølv og til dels gull. I perioder var det opptil 100 som arbeidet her, og flere av dem har antagelig bodd i selve gruveområdet. Gruvene ble nedlagt på grunn av store underskudd. I løpet av 1800-tallet ble det gjort flere kortvarige forsøk på å gjenoppta driften.

Gruveommrådet består av rundt 20 skjerp (dybde fra 2 til 116 meter) og to stoller (lengde 570 og 145 meter). Tuftene etter pukkverket er godt synlige, og det 100 meter lange vannrenna av stein er restaurert. Dessuten finnes tufter etter fem hestegjøpler og fem sakkerhus, samt smie, kullhus, sjeidehus og krutthus. Et solur er hogget inn i fjellet sammen med to inskripsjoner. Området skjøttes av Sølvverkets Venner/Skarragruvenes Venner, i samarbeid med Ormåsen skole. Kulturminneskilt ble satt opp høsten 2007 og det er satt opp 5 kulturminnetavler som forteller historien om gruveområdet.

Galleri


Koordinater: 59°44′46″ N 9°43′41″ ØEiker Leksikons logo.jpeg Skarragruvene inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!