Skien bispedømme

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skien kirke var fra 1942 til 1946 domkirke i Skien bispedømme.
Foto: Jac Brun (1959).

Skien bispedømme var et irregulært bispedømme i Den norske kirke fra 1942 til 1946. Det ble oppretta av Vidkun Quislings andre regjering, som samtidig la ned Agder bispedømme. Det omfatta Telemark og Aust-Agder, mens Vest-Agder ble overført til Stavanger bispedømme. Etter krigen ble Skien bispedømme nedlagt, og Agder – senere Agder og Telemark bispedømme – ble gjenoppretta.

Nasjonal Samling oppga ikke noen tydelig grunn for opprettelsen. En kan tenke seg at det hang sammen med problemene de hadde med å avsette sittende biskoper og utnevne de nye NS-biskopene, men da kunne en også forvente liknende løsninger andre steder. En nærliggende tanke er da at det i hvert fall i en viss grad hang sammen med Vidkun Quislings tilknytning til Telemark generelt og Gjerpen spesielt. Ved å legge hovedsetet for et bispedømme til Skien og gi Skien kirke status som domkirke fikk hans hjemområde et løft.

I 1944 ble det vurdert å dele Skien bispedømme, ved å la dette bare omfatte Telemark. Aust- og Vest-Agder skulle da legges under et gjenoppretta Agder bispedømme.[1] Dette rakk NS ikke å gjennomføre før freden.

Det var sokneprest til Porsgrunn Ludvig Daae Zwilgmeyer som ble utnevnt til biskop av Skien i juni 1942. Han hadde vært medlem av NS siden 1933, og var bror av daværende NS-biskop i Bjørgvin Dagfinn Zwilgmeyer. Ludvig Daae Zwilgmeyer ble under rettsoppgjøret dømt til fire års tvangsarbeid.

I og med at det var en nyopprettelse var det slik at på papiret erstatta han ikke en sittende biskop. Slik Den norske kirke tolka situasjonen, var det derimot slik at han erstatta sittende biskop av Agder, James Maroni, som var en ledende skikkelse i kampen mot nazifisering av kirka, og han regnes derfor som rettmessig biskop for Telemark og Agder helt fram til 1946. Da Agder bispedømme ble gjenoppretta fikk den 73 år gamle Marino avløsning, og Johannes Smemo ble ny biskop.

Referanser

  1. Porsgrunns Dagblad 1944.05.12. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder og litteratur