St. Olav kirke (Tønsberg)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Olav kirke
Sankt Olav kirke Tønsberg 2015.jpg
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).
Sted: Tønsberg
Byggeår: 1957–1958
Via til: St. Olav
Kirkegård: Nei
Kirkesamfunn: Den katolske kirke
Bispedømme: Oslo katolske bispedømme
Menighet: St. Olav menighet
Arkitekt: Gunnar Bjerke
Teknikk: Mur
Materiale: Rød tegl
Tårn: Nei
Støpul: Ja
Minneplate på kirken for Klosterlasse ble avduket 5. mai 2022 i fødebyen Tønsberg.
Foto: Den katolske kirke (2022).

St. Olav kirke har adresse Botnegaten 22 i Tønsberg og er den katolske sognekirken som dekker kommunene Horten, Færder, Tønsberg, og dessuten Holmestrand med unntak av den del som før 2020 var Sande kommune.

Bygningen

Bygningen ble reist som en basilika, arkitekt er Gunnar Bjerke. Kirken ble vigslet 26. oktober 1958.

Orgelet er bygget av den tyske orgelbyggeren Lothar Simon & Sohn i Borgentreich i Nordrhein-Westfalen og ble innviet 28. juli 1991. Kirkeklokken er levert av Olsen Nauen klokkestøperi i 1990.

Kirken har et prosesjonskors fra Oberammergau i Bayern, som er Tysklands senter for treskjæring.

Historikk

Det katolske liv i Tønsberg i moderne tid startet med at St. Elisabethsøstrene startet sykehusvirksomhet med St. Olavs klinikk i byen i 1928 og året etter ble byens første katolske forsamling etablert som en misjonsstasjon underlagt St. Laurentius menighet i Drammen, og med søstrenes kapell som samlingssted. Først i 1941 ble St. Olav menighet opprettet, og utskilt ut fra St. Laurentius i Drammen og Vår Frue menighet i Porsgrunn.

Menigheten brukte kapellet som lå i St. Elisabethsøstrenes sykehus fram til dagens kirke ble bygget på nabotomta.

Byggeprosjekt

Menigheten har fått nødvendige byggetillatelser til påbygg av dagens anlegg. Dette skal inkludere et nytt tårn i det nordøstlige hjørnet og et nytt meningshetshus mot øst (Botneveien) og sør. Derfor må tårnet flyttes. Deler av det prosjekterte nyanlegget, som tårnet og den nye menighetssalen, tar på tråden fra de opprinnelige tegningene/planene.

Dagens menighetssal vil bli ombygget til undervisningsrom og menighetskontor. I nybygget blir det menighetssal, utvidet kjøkken, toaletter (inkludert HC-toalett), samt en garderobe. Langs kirkens nordvegg og mot det nordøstlige hjørnet planlegges det en redskapsbod som en utvendig forlenging av kirkens nordlige skip.

Kirken får ytterligere en klokke, finansiert gjennom en testamentarisk gave. Denne skal brukes sammen med den store, gamle klokken, begge støpt lokalt hos Olsen Nauen klokkestøperi.

Byggesaken var i 2022 ute på anbud og det blir under hele prosessen arbeidet med finansieringen. Denne er gjennom frivillig arbeid, gaver fra privatpersoner, Bonifatiuswerk i Tyskland, menighetens innsamlede midler og av Oslo katolske bispedømme, som både har gitt og lånt midler til menigheten.

Selve byggingen ble igangsatt i august 2023.

Kilder og litteratur


Koordinater: 59.26667° N 10.42195° Ø