St. Olav menighet (Tønsberg)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sognekirken St. Olav kirke ligger i Botnegaten 22 i Tønsberg og er en basilika i rød tegl som ble innviet den 26. oktober 1958, arkitekt Gunnar Bjerke.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).
Minneplate på sognekirken for Klosterlasse ble avduket 5. mai 2022 i fødebyen Tønsberg.
Foto: Den katolske kirke (2022).

St. Olav menighet er den katolske menigheten som dekker kommunene Horten, Færder, Tønsberg, og dessuten Holmestrand med unntak av den del som før 2020 var Sande kommune.

Tilsammen dekker menighetens område et areal på 755 km² og de runft 3 000 medlemmene har bakgrunn fra 84 nasjoner og bor i Tønsberg, Holmestrand, Færder og Horten. Menigheten har søndagsmesse på norsk og polsk hver søndag, og en søndag i måneden på engelsk/filippinsk, vietnamesisk, tamilsk og kroatisk.

Historikk

Det katolske liv i Tønsberg i moderne tid startet med at St. Elisabethsøstrene startet sykehusvirksomhet med St. Olavs klinikk i byen i 1928 og året etter ble byens første katolske forsamling etablert som en misjonsstasjon underlagt St. Laurentius menighet i Drammen, og med søstrenes kapell som samlingssted. Først i 1941 ble St. Olav menighet i Tønsberg opprettet, og utskilt ut fra St. Laurentius i Drammen og Vår Frue menighet i Porsgrunn.

Menigheten brukte kapellet som lå i St. Elisabethsøstrenes sykehus fram til dagens kirke ble bygget på nabotomta.

Litteratur og kilder


Koordinater: 59.26667° N 10.42195° Ø