Strømsø kirke og kirkegård

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Strømsø kirkegård»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Strømsø kirke i Drammen.

Strømsø kirke og Strømsø kirkegård ligger på Strømsø i Drammen kommune, med adresse Tordenskiolds gate 58. I tillegg til Tordenskiolds gate, som ligger mot nord, er kirkegården omgitt av Knoffs gate i vest og Bjørnstjerne Bjørnsons gate i sør. Mot øst er det noe bebyggelse før Telthusgata.

Strømsø kirke

Strømsø kirke er en korskirke i laftet tømmer med panel, oppført 1665-1667, og innviet 6. mai 1667. Kirken har 900 sitteplasser og 3 gallerier. Den benevnes også Hellige kors kirke.

Kirken ble reist som en barokkirke på initiativ av tollforvalter Daniel Knoff, som har gitt navn til Knoffs gate, som passerer vest for kirken. Den ble endret 1839-1843 ved Christian Heinrich Grosch til empirestil, og det ble samtidig påbygd et vigselskapell. Kirkeveggene står på grunnmurer av naturstein som er pusset utvendig.

Kirkens altertavle er laget av kongelig hoffmaler Karel van Mander, og er fra 1667. Døpefonten er fra 1683, sannsynligvis tegnet av Christoffer Ridder. Kirken har et kirkeskip fra 1779. Den eldste av flere lysekroner har 30 armer og er laget i Lübeck i 1672. Kirkens to kirkeklokker er støpt av Olsen Nauen klokkestøperi ved Tønsberg, henholdsvis i 1900 og 1930.

Under kirkegulvet var det opprinnelig gravkamre. Kirkebyggeren Daniel Knoff fikk for eksempel gravkammer for seg og sin familie på sørsiden under koret.

Strømsø kirkegård

Motiv fra Strømsø kirkegård med en del eldre gravminner.

Strømsø kirkegård ligger ved Strømsø kirke, hovedsakelig mot sørvest. Den ble innviet i 1665, altså et par år før kirken.

Kirkegården har et areal på ca. 16 mål. Som en av sentrumskirkegårdene i Drammen har den ikke utvidelsesmuligheter, men det er noe plass til nye urnegraver. Mot Knoffs gate er det inngang med granittstolper og jernport. På den sørøstre delen står et gravkapell (Strømsø gravkapell).

På kirkegården er det bevart en rekke eldre gravminner av både støpejern og stein, noen er samlet på familiegravsteder, blant annet tilhørende familiene Cappelen-Ottesen, Weberg, Kiær og Malling.

På kirkegården, mot Knoffs gate, står et minnesmerke over lokale falne i krigen 1940-1945, utført av tegnelærer Alf Nor Knudsen.

Blant de gravlagte på Strømsø kirkegård kan nevnes:

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.7360406° N 10.20845° Ø