Strandajordet (Vestfossen)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vestfos Cellulosefabriks tømmerlager på Strandajordet.

Strandajordet er et område på østsiden av Vestfosselva rett nord for tettstedet Vestfossen. Det er muligens identisk med eiendommen Spitalsjordet, som nevnes i kilder fra seinmiddelalderen. Seinere var det en del av gården Arneberg.

Området ble skilt ut som eget bruksnummer i 1896 med navnet Strandajordet og samtidig kjøpt av eieren av naboeiendommen, den tidligere husmannsplassen Stranda under Torberg. I 1922 kjøpte Vestfos Cellulosefabrik begge disse eiendommene, og Strandajordet ble tatt i bruk som tømmerlager for fabrikken. I 1937 kjøpte fabrikken også et mindre tilleggsareal, som fikk navnet Strandajordet II.

Etter nedleggelsen av Vestfos Cellulosefabrik på 1970-tallet ble området kjøpt av Øvre Eiker kommune og i 1980 slått sammen med en rekke andre eiendommer på begge sider av elva og gitt et felles gårds- og bruksnummer 39/5. Området på østsiden av elva ble regulert til idrett og friluftsliv, og Vestfossen Idrettsforening har bygd opp Strandajordet Idrettspark, et arbeid som ble betydelig forsinket av et stort leirras under jobb med det nye anlegget i september 1984, og som fullstendig forandret terrengert på Strandajordet.

Kilder

  • Eiker/Modum og Sigdal - Panteregister V-2


Eiker Leksikons logo.jpeg Strandajordet (Vestfossen) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!