Strandgata 19 (Harstad)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Strandgata 19, Harstad»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Strandgata 19 - «Apotekgården». Arbeidet med gården ble påbegynt i 1894 og fullført 1898. Den ble et praktbygg utført i sveitserstil med dragehoder på taket, flotte lister, sprinkler og utskjæringer over vinduene og mellom etasjene. Huset skulle bli byens apotek i 56 år fremover. Byggherre var apoteker Harald Dahl.
Foto: Gunnar Reppen 2009.
Theodor Conradi, apoteker og kunstmaler, var eier av Apotekgården fra 1905 til sin død i 1941.

Strandgata 19 i Harstad, i sin tid kalt Apotekgården eller bare Apoteket, ble oppført av apoteker Harald Dahl i 1894 og er et praktbygg utført i sveitserstil med dragehoder på taket, flotte lister, sprinkler og utskjæringer over vinduene og mellom etasjene. Gården var bygd med apotekdrift for øye og med leilighet for apotekeren i annen etasje. Harstad Apotek hadde lokaler her i 56 år. Inngangspartiet til apoteket hadde en bratt trapp i front mot Strandgata.

Thor C. Conradi skrev i en artikkel i Harstad Tidende i 1980 at Dahl var en «verdensmann» - meget bereist, særlig besøkte han ofte Italia. Han holdt «stort hus», hadde mange besøk, bl.a. av malerinnen Erika Bodom som dekorerte taket i storstuen med blomstermotiver.

Etter at Dahl døde, overtok Theodor Conradi både huset og apotekdriften. På samme måten som forgjengeren, var Conradi sterkt interessert i malerkunst. Og huset ble et slags uoffisielt sentrum for kulturlivet i byen. Conradis yngste datter, Steivor Conradi Døscher (1896-1970) var kjent som sangerinne og drev i sin tid pionoundervisning fra Apotekgården.

Etter Conradis død i 1941 var bygningen i familiens eie til 1953, da den ble solgt til Harstad Handelsstands Forening. Harstad Apotek hadde likevel sine lokaler i gården til 1961 med henholdsvis Per Bentsen og Leif Sande som apotekere.

Handelsstandsforeningen brukte leiligheten i andre etasje til møte- og festlokale for egne aktiviteter. Etterhvert ble lokalet også leid ut til andre organisasjoner. I 1960- og 1970-årene ble lokalene brukt av Festspillklubben.

Utpå 1970-tallet kjøpte forsikringsselskapet Norges Brandkasse bygningen med tanke på sanering og oppføring av nytt bygg. Bygningsrådet ga 1979 sitt samtykke, men bevaringsivrige personer protesterte, og fylkeskonservator Jens Storm Munch forhindret riving. Deretter ble bygningen solgt til «eiendomskongen» Olav Thon. Annen etasje ble brukt til bingolokale, mens første etasje og kjelleren ble brukt av Trastadsenteret.

I 2008 la Olav Thon frem planer for restaurering og innredning til leiligheter. Siden har det vært stille om saken.

Kilder