Theodor Conradi

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Theodor Conradi, apoteker og kunstmaler.

Theodor Conradi (født 16. desember 1854 i Gjerdrum kommuneRomerike, død 11. juni 1941 i Harstad) var apoteker og kunstmaler, gift med Anne Wagle, født 1869 i Arendal.

Han vokste opp i Nord-Aurdal, der faren Jakob Conradi (se trelista Conradi) rundt 1858 slo seg ned som overrettssakfører. I 1865 leide familien husrom på prestegarden i bygda. Theodor Conradi startet som lærling ved Kopervik apotek og praktiserte deretter i fire år hos apoteker O. Grundtvig på Lillehammer. I 1876 tok han medhjelpereksamen, og i 1881 apotekereksamen. Siden tjenestegjorde han ved apotek i Namsos, Grimstad, Kristiansand, Arendal, Bergen og ved Rikshospitalets apotek i Oslo.

Den 13. mai 1905 fikk han bevilling til å drive Harstad apotek.

Conradi hadde sterke kunstneriske interesser, og på malerkunstens område finnes det flere betydelige arbeider fra hans hånd. Av større offentlige arbeider kan nevnes altertavlene i Bethel i Harstad og i Sandtorg kirke. Hjemmet i Apotekergården var rikt utstyrt med kunst, det meste av flamsk opprinnelse, men også kjente norske malere som Morten Müller, Fritz Thaulow, Even Ulving og Ole Juul var representert i den private samlingen.

Conradi prøvde seg også som investor i gruvedrift da han i 1908 tok initiativ til å starte et gruveselskap for å gjenoppta driften av Skårgruva på Kveøya i Kvæfjord etter at et svensk selskap hadde etablert drift der i 1902 og gitt den opp i 1904. Den nye driften sysselsatte 30-40 mann og eksporterte 4-8000 tonn jernmalm årlig frem til 1. september 1914. Da ble gruva nedlagt for godt.

Som ivrig jeger og sportsfisker var han mye ute i skog om mark, der han også hentet inspirasjon til sine malerier.

En av Conradis spesialmedisiner; populært kalt «Conradis koleradråper mot diaré og smerte» ble kjent over hele landet.

«Vår tids grand seigneur» kalte Harstad Tidende (ved redaktør Ola Berg) ham i en velskrevet nekrolog i 1941. Det var tydelig at apotekeren var en fremtredende, avholdt og respektert mann i nærmiljøet, «uten at han selv gjorde noe for å glimre i det offentlige liv», het det.

Theodor Conradi var far til Leif Wagle Conradi som ble gift med Gudrun Kaarbø, datter av Rikard Kaarbø, og dermed farfar til redaktøren og illustratøren Thor C. Conradi (1918-2004).

Kilder

Eksterne lenker